• Žitarska konferencija u Srbiji
  • 01.11.2019. 13:30

Nedimović: Srbija aplicira za članstvo u Međunarodnom žitarskom savetu

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je na prvoj Žitarskoj konferenciji u Srbiji izjavio da će Srbija podneti aplikaciju za članstvo u Međunarodnom žitarskom savetu.

Foto: Udruženje Žita Srbije
  • 91
  • 4
  • 0

Prva Srpska žitarska konferencija, organizovana je u okviru zajedničkog projekta Udruženja Žita Srbije, Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih Nacija (UN FAO) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije sa idejom da ovaj događaj postane tradicionalan.

Konferencija je okupila preko 200 učesnika iz zemlje i inostranstva, uključujući predstavnike nacionalnih žitarskih Asocijacija, predstavnike srpske vlade i resornih Ministarstava, zvanice iz sektora privrede i internacionalnih kompanija koje posluju u sektoru trgovine žitaricama i uljaricama, kao i srpske trgovce i izvoznike žitarica i uljarica.

Hidier: Neophodna modernizacije sistema za navodnjavanje

Konferenciju je otvorio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i tom prilikom izjavio da će Srbija podneti aplikaciju za članstvo u Međunarodnom žitarskom savetu. "Bićemo 57. zemlja članica i prvi u okruženju, jedina zemlja na Balkanu koja je član Saveta, a članice tog tela su zemlje EU i Rusija i to će nam omogućiti da dođemo do informacija da možemo da planiramo godinu ispred nas. To će pomoći da znamo kakvi su trendovi na tržištu, da se informišemo o bitnim temama iz ove oblasti i kretanjima cene na svetskom tržištu,"rekao je Nedimović.

Prisutnima se obratio i predstavnik Organizacije za hranu i poljoprivredu Emanuel Hidier (Emmanuel Hidier), koji je tom prilikom rekao da su neophodna dalja srednjoročna i dugoročna ulaganja, poput modernizacije sistema za navodnjavanje, a kako bi se odgovorilo na klimatske promene i značajno smanjenje količine kiše, sa ciljem da se poveća proizvodnja i prinosi. 

Direktor agribiznis sektora za Centralnu i Istočnu Evropu Evropske banke za obnovu i razvoj Miljan Ždrale, je dodao da će ulaganje u proširenje lučkih kapaciteta, izgradnju novih silosa i nadogradnju postojećih staviti Srbiju u dobru poziciju, odnosno otvoriti mogućnost da u visokoproduktivnim godinama odgovori na smanjenje prinosa i nestašice žita u inostranstvu.

Prinosi žitarica u Srbiji za 15 do 20 odsto manji nego u EU

Poslednje dve godine FAO i EBRD kroz brojne projekte koje realizuju u našoj zemlji, podržavaju Vladu Republike Srbije i Udruženje Žita Srbije u njihovim naporima da ojačaju srpski položaj kao velikog proizvođača i izvoznika žitarica i uljarica.

Kako je saopšteno Srbija se svrstala među najveće svetske izvoznike žita i nudi brojne prednosti u pogledu trgovine - od visokokvalitetnih žitarica do povoljnih saobraćajnih veza duž Panevropskog koridora VII koji povezuje Crno more sa Severnim morem. Prinosi žitarica u Srbiji i dalje su kako je saopšteno za 15 do 20 odsto manji nego u Evropskoj uniji, ali Srbija brzo nadmašuje prinose kukuruza koji su porasli za četvrtinu, a prinosi pšenice za trećinu u poslednjih deset godina.


Izvori

Udruženje Žita Srbije


Tagovi

Prva Srpska žitarska konferencija UN FAO EBRD Ministarstvo poljoprivrede Udruženje Žita Srbije Branislav Nedimović Emanuel Hidier Miljan Ždrale


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.