• Žitarska konferencija u Srbiji
  • 01.11.2019. 13:30

Nedimović: Srbija aplicira za članstvo u Međunarodnom žitarskom savetu

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je na prvoj Žitarskoj konferenciji u Srbiji izjavio da će Srbija podneti aplikaciju za članstvo u Međunarodnom žitarskom savetu.

Foto: Udruženje Žita Srbije
  • 84
  • 4
  • 0

Prva Srpska žitarska konferencija, organizovana je u okviru zajedničkog projekta Udruženja Žita Srbije, Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih Nacija (UN FAO) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije sa idejom da ovaj događaj postane tradicionalan.

Konferencija je okupila preko 200 učesnika iz zemlje i inostranstva, uključujući predstavnike nacionalnih žitarskih Asocijacija, predstavnike srpske vlade i resornih Ministarstava, zvanice iz sektora privrede i internacionalnih kompanija koje posluju u sektoru trgovine žitaricama i uljaricama, kao i srpske trgovce i izvoznike žitarica i uljarica.

Hidier: Neophodna modernizacije sistema za navodnjavanje

Konferenciju je otvorio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i tom prilikom izjavio da će Srbija podneti aplikaciju za članstvo u Međunarodnom žitarskom savetu. "Bićemo 57. zemlja članica i prvi u okruženju, jedina zemlja na Balkanu koja je član Saveta, a članice tog tela su zemlje EU i Rusija i to će nam omogućiti da dođemo do informacija da možemo da planiramo godinu ispred nas. To će pomoći da znamo kakvi su trendovi na tržištu, da se informišemo o bitnim temama iz ove oblasti i kretanjima cene na svetskom tržištu,"rekao je Nedimović.

Prisutnima se obratio i predstavnik Organizacije za hranu i poljoprivredu Emanuel Hidier (Emmanuel Hidier), koji je tom prilikom rekao da su neophodna dalja srednjoročna i dugoročna ulaganja, poput modernizacije sistema za navodnjavanje, a kako bi se odgovorilo na klimatske promene i značajno smanjenje količine kiše, sa ciljem da se poveća proizvodnja i prinosi. 

Direktor agribiznis sektora za Centralnu i Istočnu Evropu Evropske banke za obnovu i razvoj Miljan Ždrale, je dodao da će ulaganje u proširenje lučkih kapaciteta, izgradnju novih silosa i nadogradnju postojećih staviti Srbiju u dobru poziciju, odnosno otvoriti mogućnost da u visokoproduktivnim godinama odgovori na smanjenje prinosa i nestašice žita u inostranstvu.

Prinosi žitarica u Srbiji za 15 do 20 odsto manji nego u EU

Poslednje dve godine FAO i EBRD kroz brojne projekte koje realizuju u našoj zemlji, podržavaju Vladu Republike Srbije i Udruženje Žita Srbije u njihovim naporima da ojačaju srpski položaj kao velikog proizvođača i izvoznika žitarica i uljarica.

Kako je saopšteno Srbija se svrstala među najveće svetske izvoznike žita i nudi brojne prednosti u pogledu trgovine - od visokokvalitetnih žitarica do povoljnih saobraćajnih veza duž Panevropskog koridora VII koji povezuje Crno more sa Severnim morem. Prinosi žitarica u Srbiji i dalje su kako je saopšteno za 15 do 20 odsto manji nego u Evropskoj uniji, ali Srbija brzo nadmašuje prinose kukuruza koji su porasli za četvrtinu, a prinosi pšenice za trećinu u poslednjih deset godina.


Izvori

Udruženje Žita Srbije


Tagovi

Prva Srpska žitarska konferencija UN FAO EBRD Ministarstvo poljoprivrede Udruženje Žita Srbije Branislav Nedimović Emanuel Hidier Miljan Ždrale


Autorka

Slađana Aničić

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.