Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glifosat
  • 06.07.2023. 15:00

Nema razloga da glifosat ne dobije obnovu odobrenja, kaže EFSA

Odobrenje Evropske unije za glifosat kojega su poljoprivrednici naširoko koristili decenijama ističe krajem godine, a zaključak EFSA-e ključan je deo procesa odlučivanja da li će se obnoviti.

Foto: Depositphotos/maykal
  • 97
  • 18
  • 0

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) u svojoj stručnoj reviziji procene rizika aktivne supstance glifosat nije identifikovala kritična područja te da nema razloga za zabrinutost o riziku za ljude, životinje i životnu sredinu. 

Ključan deo procesa

Odobrenje Evropske unije za glifosat kojega su poljoprivrednici naširoko koristili decenijama ističe krajem godine, a zaključak EFSA-e ključan je deo procesa odlučivanja da li će se obnoviti.

Ova je aktivna supstanca u središtu kontroverzi otkako je Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) Svetske zdravstvene organizacije 2015. zaključila da je verovatno kancerogen za ljude. Tada je hemijski div "Bayer" objavio da su desetine istraživanja pokazala da je glifosat bezbedan za ljudsku upotrebu.

Evropska komisija odlučiće da li će predložiti obnovu odobrenja za glifosat na temelju zaključka EFSA-e i izveštaja grupe od četiri zemlje EU-a. Druge članice će naknadno glasati o predlogu Komisije.

"Bayer" pozdravlja zaključak ove Agencije nazvavši ga temeljem za uspešno ponovno odobrenje glifosata u EU, piše Reuters. Nemačka grupa kupila je "Roundup" kao deo svoje 63 milijarde dolara vredne kupovine američke agrohemijske kompanije Monsanto 2018. i od tada je potrošila milijarde dolara na niz tužbi u SAD-u, a u kojima se tvrdi da je ovo hemijsko sredstvo uzrokovalo rak. 

Nema razloga za zabrinutost

U saopštenju EFSA-e stoji kako su identifikovali nedostatke u podacima, odnosno da ne može u potpunosti proceniti prehrambeni rizik za potrošače, jednu od nečistoća u glifosatu i rizike za vodene biljke, ali da potrošači ne trebaju da budu zabrinuti. Ali, naveli su da 12 od 23 predložene upotrebe glifosata predstavljaju visoki dugoročni rizik za sisavce.

Saopštenje agencije potražite na ovom linku

Poslednji put kada je obnavljanje dozvole za upotrebu glifosata bilo predmet rasprave, Evropa je dve godine odlučivala o odobrenju. "Glyphosate Renewal Group", grupa kompanija koja uključuje i "Bayer Agriculture", podnela je zahtev za obnovu u EU-u 2019. godine.

Zabranjuju prodaju dva herbicida na bazi glifosata - Syngenta će se žaliti

Proces je trebao da bude dovršen prošle godine, ali količina informacija i doprinos javnosti su ga odložili.


Tagovi

Glifosat Odobrenje EFSA Ljudsko zdravlje Roundup Herbicid Bezbednost Aktivna supstanca


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.