Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene hrane
  • 19.03.2022. 07:30

Nemački lekari traže nulti PDV za povrće i voće

Zdrava ishrana ne bi trebalo da bude pitanje novca, upozoravaju stručnjaci koje su na reagovanje podstakla nova poskupljenja u Nemačkoj.

Foto: Maja Celing Celić
  • 113
  • 136
  • 0

Cene hrane rastu, a posebno je izraženo poskupljenje svežeg povrća. Lekari upozoravaju da su najviše pogođeni ljudi sa niskim primanjima, a izuzetak nije ni Nemačka. U ovoj zemlji su one u februaru porasle za 5,3 odsto i 5,0 odsto mesec ranije, pokazali su podaci Federalnog zavoda za statistiku.

Medicinska i naučna nemačka alijansa za nezarazne bolesti (DANK) stoga je pozvala na potpuno ukidanje PDV-a na sveže voće, povrće i mahunarke, prenosi Topagrar. Alijansa obuhvata 21 medicinsko-naučno specijalističko društvo i istraživačku instituciju i svi su naveli da su neophodne potivmere.

Očekuje se dalji rast cena

Ekonomski istraživački institut očekuje rast za sedam odsto u 2022. u odnosu na prethodnu godinu.

"Cene se kontinuirano kreću na više. Zdrava ishrana ne bi trebalo da bude pitanje novca, a Savezna vlada mora da iskoristi novi pravni prostor i jednom zauvek ukine PDV na povrće i voće", zahteva Barbara Bicer, portparol DANK-a i generalna direktorka DDG-a. Navela je da od proizvođača napitaka zaslađenih šećerom treba tražiti da plate, jer su ova pića glavni uzročnik gojaznosti i dijabetesa. Takođe ih je potrebno podstaknuti da smanje sadržaj šećera.

Zdrava ishrana ne bi trebalo da bude pitanje novca (Foto: Depositphoto/william87)

Zakon EU predviđa minimalnu stopu od 5,0 posto PDV-a za hranu. Ministri finansija zemalja članica EU su se u decembru dogovorili da će biti moguće stope PDV-a od nula odsto za hranu i druga osnovna dobra. Evropska komisija je predložila reformu još 2018. godine, a Veće ministara EU je u decembru objavilo da će direktiva biti formalno usvojena čim Parlament da svoje mišljenje. Na većinu namirnica u Nemačkoj se trenutno primenjuje porezna stopa od sedam odsto.

Dve ključne mere

Za promovisanje zdrave prehrane neophodna je kombinacija različitih mera. Pod tim se podrazumeva ograničenje oglašavanja nezdravih namirnica, minimalne standarde za onu koja se poslužuje u dnevnim boravcima i školama, nutritivno označavanje koje laici mogu razumeti i poreze na hranu na osnovu zdravstvene vrednosti proizvoda.

Kako navode iz alijanse, primeri iz drugih zemalja pokazuju da ovi paketi mera funkcionišu. Vodeće političke stranke u Nemačkoj, SPD, Zeleni i FDP, su se složili da treba ograničiti reklamiranje hrane sa visokim sadržajem šećera, masti i soli koja je namenjena deci i usvojiti strategiju ishrane do 2023. godine. Još nije najavljeno ukidanje PDV-a za povrće i voće i namet za proizvođače pića sa porezom na šećer, ali se navodi da su obe mere ključne. 


Tagovi

Hrana Poskupljenje Cene povrća PDV Nulti PDV Nemački lekari


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.