Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sedam dana protesta
  • 05.01.2024. 15:00

Nemački poljoprivrednici najavljuju najveći protest ikad

Nemačka vlada je delimično odustala od planova. Ali, da li je to dovoljno?

Foto: Depositphoto/yaakovberg@gmail.com
  • 183
  • 107
  • 0

Nemački poljoprivrednici su najavili sedmodnevne proteste koji počinju 8. januara. Akcije će se odvijati širom zemlje, što će izazvati pometnju. U nekim područjima nameravaju da traktorima blokiraju autoputeve.

Planirano je da se veliki protest održi u Berlinu 15. januara, izveštava Agrarheute.

Vlada delomično odustaje od planova

Do protesta je dovelo neslaganje poljoprivrednika sa planovima Federalne vlade o štednji u kojima je niz olakšica bilo ukinuto, a porezi povećani. To se pre svega odnosi na ukidanje subvencija za dizel gorivo i oslobađanje od poreza za poljoprivrednu i šumsku mehanizaciju. Predsednik nemačkog udruženja poljoprivrednika Joakim Rukvid govorio je o dodatnom opterećenju industrije od milijardu evra.

Savezna vlada je u četvrtak, 4. januara, najavila delimično odustajanje od uvođenja poreza na poljoprivrednu i šumsku mehanizaciju. Ovaj zaokret je rezultat dogovora između saveznog kancelara Olafa Šulca, vicekancelara dr Roberta Habeka i saveznog ministra finansija Kristijana Lindnera.

Planirano je postepeno uvođenje smanjenja kako bi se poljoprivrednici prilagodili. U 2024. godini stopa olakšice će biti smanjena za 40 odsto. Do daljeg smanjenja od po 30 odsto, dolazi 2025. i 2026. godine, tako da više neće biti subvencija za potrošene količine u 2026. godini. Delimična nadoknada poreza na energiju, za količine potrošene u prošloj godini, u 2024. će ostati nepromenjena.

Dodatnih 100 miliona evra se mora uštedeti

Nemački ministar poljoprivrede Džem Uzdemir će morati napraviti dodatne uštede. Sporazumom između Šulca, Habeka i Lindnera predviđeno je da će se u budžetu ministarstva poljoprivrede za 2024. uštedeti dodatnih 100 miliona evra. Nije navedeno odakle će ta sredstva doći.

Odbor za budžet Bundestaga treba da finalizira planove za njegovu konsolidaciju sredinom januara. Do tada mora biti jasno gde ministar Uzdemir mora da uštedi. On je naveo da će oslobađanje od poreza na vozila, poljoprivredna i šumska, ostati kao i do sada. Ostaje zelena registarska tablica.

Udruženja pozivaju članove na proteste

Predsednik nemačkog udruženja poljoprivrednika Joakim Rukvid smatra da su poboljšanja savezne vlade u pogledu planiranog smanjenja subvencija na dizel i mehanizacije u poljoprivredi neadekvatna.

Prema podacima udruženja, više od 3.000 traktora došlo je u Berlin tokom velikog protesta 18. decembra. Policija je govorila o 1.700 traktora. Svoje članove na protest pozivaju i brojna druga udruženja poljoprivrednih proizvođača. Za sada se ne zna pouzdan broj učesnika u najavljenom protestu. Ne očekuju se veći problemi u celoj Nemačkoj, ali bi mogli biti na regionalnom nivou.


Tagovi

Protesti Poljoprivrednici protestvuju Berlin Najveći protesti Sedmodnevni protesti Nemačka


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!