Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno zemljište
  • 10.01.2020. 18:30

Neplaćeni dugovi "teraju" i oranice u Vojvodini na doboš

Kako bi naplatile dugovanja banke trenutno prodaju 63 parcele u Vojvodini, uglavnom njive četvrte i pete klase.

Foto: Depositphotos/goceristeski
  • 2.033
  • 92
  • 0

Bankari prodaju oranice kako bi namirili potraživanja koje vlasnici nisu bili u mogućnosti da isplate redovnim plaćanjem kredita. Na prvoj prodaji nepokretnost može koštati 70 odsto od procenjene vrednosti. Kada nema kupaca, u drugom pokušaju posedi vrede upola od procenjene vrednosti. 

Zbog neplaćenih dugova, na doboš odlaze i oranice, a banke trenutno prodaju 63 parcele, uglavnom njive četvrte i pete klase, u Vojvodini.

Pojedini poljoprivrednici u Vojvodini pašnjake pretvaraju u obradive površine?

Njiva ni 1.000 evra 

Tako njiva četvrte klase u Jošaniku, u alibunarskoj opštini, površine 1.438 kvadratnih metara košta 910 evra. Njiva druge klase u Deronjama, nedaleko veličine blizu 40 ara, prodaje se za malo više od 1.500 evra, uz naznaku da je na prodaju drugi put. U kovinskoj opštini u ponudi je više njiva pete klase, veličine od 27,9 do 75 ari, po ceni od 300.000 dinara do 900.000. U Beočinu drugi put se prodaju dve njive četvrte i pete klase različite veličine za ukupno 3.534 evra, prenosi Dnevnik.

Njiva na dobošu ima i u Novom Sadu. Dve međusobno povezane njive površine blizu 54 ara prodaju se za 92.719 evra, dok se srednja njiva u Sremskoj Kamenici nudi za 10.156 evra.

Dve njive prve klase na Čeneju, površine više od 11.000 kvadratnih metara, procenjene su na 23,3 miliona dinara. 

Najviše ugovora o trgovini nepokretnosti u Vojvodini 

S druge strane najviše ugovora o trgovini nepokretnostima, u prvih šest meseci 2019. godine, potpisano je upravo u Vojvodini i to 36 odsto. Poljoprivredno zemljište u prvoj polovini godine činilo je 20 odsto tih transakcija, pokazuju objavljeni podaci Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

U odnosu na isti period 2018. godine vrednost tržišta poljoprivrednog zemljišta uvećana je sa 72 miliona evra na oko 87,6 miliona evra, a najviše prosečne cene dostigao je hektar u Bačkoj.

Time je nastavljen trend neprestanog rasta cena oranica u Vojvodini. U nekim regionima od 2016. cene poljoprivrednog zemljišta veće su i 20 odsto, a do plodnih oranica u okolini Novog Sada, gde parcele koštaju pravo bogatstvo, sve je teže doći. Nasuprot ovome, cene u istočnoj Srbiji stagniraju i znatno su niže nego na severu zemlje, u nekim slučajevima i trostruko, prenosi Politika. 

Rekordne površine državnog poljoprivrednog zemljišta u zakupu

Maksimalne cene poljoprivrednog zemljišta zabeležene u Sirigu i Čeneju 

Prema poslednjim zvaničnim podacima, maksimalne cene u Srbiji za poljoprivredno zemljište zabeležene su u Sirigu i na Čeneju. U Sirigu je za hektar i 12 ari njive plaćeno 42.500 evra, a na Čeneju 35.187 za hektar i 35 ari.

Poznavaoci prilika napominju da velike cenovne razlike nemaju toliko veze s kvalitetom poljoprivrednog zemljišta, koliko na njih utiču neki drugi faktori. Među njima, najviše demografski, odnosno naseljenost regija. Kako ističu u Bačkoj nije toliko kvalitetnija zemlja, pogotovo za ratarstvo, kolika je razlika u cenama. I na samoj mapi smatraju stručnjaci se može videti kolika je razdaljina između sela u različitim delovima Vojvodine. Daleko manje ljudi živi u regijama gde je jeftinija zemlja. U Banatu, recimo, ima dosta poljoprivrednog zemljišta prve klase, ali sveukupno cena je znatno niža nego u Bačkoj jer je manja potražnja.  


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Doboš Dugovanja Poljoprivredno zemljište Njive Cena zemljišta Vojvodina Republički geodetski zavod


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.