Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hitna intervencija
  • 18.08.2015. 18:00

Nestašica vode ugrozila oko 5.000 grla stoke

Na Pešterskoj visoravni, zbog problema vodosnabdevanja, bilo je ugroženo 2.500 žitelja i oko 5.000 grla stoke.

Foto: depositphotos.com
  • 63
  • 2
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine hitno je organizovalo pomoć za sela pešterske visoravni ugrožena zbog dugotrajne suše i obezbedilo cisterne koje će biti na raspolaganju stanovništvu.

Bilo ugroženo oko 5.000 grla stoke

Zbog otežanog vodosnabdevanja na tom području je bilo ugroženo oko 5.000 grla krupne i sitne stoke, a kako je Tanjugu izjavila ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković, taj problem je dugogodišnji. "Problem vodosnabdevanja na Pešterskoj visoravni je ove godine još izraženiji, jer u dužem vremenskom periodu imamo ekstremno visoke temperature, zbog čega je u nekoliko sela proglašena vanredna situacija", rekla je Bogosavljević Bošković.

Bunara nema, a izvori su retki

Ukazala je ministarka na činjenicu da u velikom broju sela pešterske visoravni nema bunara i vrlo su retki i izvori. "Na informaciju da je do te mere ugrožen stočni fond, mi smo odmah reagovali, odazvali se na poziv lokalne samouprave, uputili smo uz pomoć Vojske Srbije, JP Rzav iz Arilja i JP Vodovod Čačak nekoliko cisterni", navela je Bogosavljević Bošković.

Na radnom sastanku razmatraće se trajna rešenja

Iz Ministarstva su najavili da će i u narednom periodu pomagati da se taj problem prevaziđe, a da je cilj da on bude dugotrajno rešen. Ministarka je tom prilikom najavila radni sastanak sa predstavnicima lokalnih samouprava Sjenice i Tutina, na kom će se razmatrati i trajnija rešenja koja su u delokrugu ministarstva.

Pomoćnik predsednika opštine Sjenica zadužen za infrastrukturu, Mikailo Kaličanin izjavio je da je Ministarstvo poljoprivrede odmah reagovalo na vest da je 2.500 žitelja i 5.000 grla stoke u Sjenici ugroženo zbog nedostatka vode i uputilo pomoć ovoj opštini. Prema njegovim rečima, ministarka Bogosavljević Bošković je u toku noći pozvala predstavnike ove lokalne samouprave kako bi pritekla u pomoć.

"Poslali su nam dve cisterne od kojih je jedna smeštena u Crvskom, a druga u zaseoku Janturine. Pored ministarstva, Vojska Srbije nam je poslala još jednu, što je umnogome olakšalo život meštana koji su danima bez vode", kazao je Kaličanin.

Foto: depositphotos.com; xtrekx


Izvori

Tanjug


Tagovi

Vodosnabdevanje Stoka Snežana Bogosavljević Bošković Cisterne Pešterska visoravan Suša Mikailo Kaličanin Pomoć