Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PDV na hranu
  • 30.05.2019. 18:30

Niži PDV za zdravu i tradicionalnu hranu? Da, u Rumuniji

Kako bi podstakla potrošnju zdrave hrane i povećala prodaju rumunskih tradicionalnih, planinskih, ekoloških, organskih ili drugih vrsta proizvoda koje je odobrilo ministarstvo poljoprivrede, vlada je odlučila smanjiti stopu PDV-a na 5% za prodaju prehrambenih proizvoda, uključujući bezalkoholna pića, izjavio je ministar finansija Eugen Teodorovici.

Foto: Vedran Stapić
  • 232
  • 12
  • 1

Svi bi jeli zdravo i domaće kada bi imali dovoljno novca - najčešće je "opravdanje" za kupovinu jeftine, procesuirane i hrane koja ima malu nutritivnu vrednost. Ipak, često je ova tvrdnja i istina jer svi znamo kako su troškovi proizvodnje hrane, posebno na našim tržištima veliki i kako zbog toga nismo konkurentni "stranim" proizvođačima, posebno velikim igračima iz zapadnih evropskih zemalja. 

Zato se rumunska vlada odlučila na jedan hvale vredan korak u zaštiti zdrave i tradicionalne prehrambene proizvodnje - smanjiće stopu PDV-a sa dosadašnjih 9% na 5%. 

Podrška domaćoj potrošnji 

"Kako bi podstakla potrošnju zdrave hrane i povećala prodaju rumunskih tradicionalnih, planinskih, ekoloških, organskih ili drugih vrsta proizvoda koje je odobrilo Ministarstvo poljoprivrede, vlada je odlučila smanjiti stopu PDV-a na 5% za prodaju prehrambenih proizvoda, uključujući bezalkoholna pića", izjavio je ministar finansija Eugen Teodorovici.

Rumunska vlada procenjuje da će ova mera stvoriti proračunske gubitke u iznosu od 175 miliona evra u naredne četiri godine, ali insistira na tome da će ona biti presudna u potpori domaće potrošnje visokokvalitetnih prehrambenih proizvoda, jer će smanjiti cene i povećati prodaju, piše Euroactiv

"To može doprineti smanjenju potrošačkih cena, uzimajući u obzir da je cena ove vrste robe obično viša od cene sličnih proizvoda zbog visokih troškova proizvodnje", navodi se u vladinom dokumentu.

Potrošači sve više traže zdravu hranu 

Vlada je saopštila kako su potrošači sve više zainteresovani za visokokvalitetnu hranu, koja je generisala potražnju za specifičnim proizvodima, kao što su oni koji ne uključuju veštačke dodatke.

Osim toga, navodi se da su ih posebno uzbunile visoke stope smrtnosti i povećana gojaznost, posebno među mladima.

Prema stanju zdravlja u izveštaju EU-a, Rumunija ima drugu najveću smrtnost nakon Bugarske, sa 1.530 smrtnih slučajeva na 100.000 stanovnika dok je evropski prosek 1.036 smrtnih slučajeva/100.000 stanovnika. Glavni uzrok smrti su kardiovaskularne i cerebrovaskularne bolesti, a jedan od uzroka su i loše prehrambene navike. Iako Rumunija ima najnižu stopu gojaznosti u EU od 9,1%, stope među adolescentima više su nego udvostručene u protekloj deceniji.

Opšta stopa PDV-a u Rumuniji iznosi 19%, dok je snižena stopa 9%. Međutim, neki proizvodi i usluge, kao što su knjige, lekovi, turističke usluge i novo stanovanje, oporezuju se po stopi od 5%. PDV je najvažniji izvor prihoda za rumunski proračun, doprinoseći oko jedne petine prihoda proračuna.

Države članice EU same mogu odlučivati o stopama PDV-a 

Evropska komisija, odbila je komentarisati "planove država članica", ipak one su u suštini slobodne primenjivati ​​snižene stope na hranu. Takođe mogu smanjiti stope PDV-a za (čak i vrlo mali) deo hrane ili primenjivati ​​različite snižene stope za različite podkategorije prehrambenih proizvoda, pod uslovom da je slična roba dostupna na tržištu i nema drugačiji porezni tretman (načelo fiskalne neutralnosti).

Komisija je predložila sveobuhvatnu reformu pravila koja uređuju stope PDV-a, što bi državama članicama dalo mnogo veću fleksibilnost za određivanje stopa koje smatraju prikladnim. Da bi se ova reforma usvojila, potrebna je jednoglasna odluka zemalja EU.


Tagovi

PDV Hrana Rumunija Zdrava hrana Tradicionalna hrana Domaća hrana Eugen Teodorovici Manje cene


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta