Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Orlovi krstaši
  • 15.12.2020. 14:00

Nova gnezda za orlove krstaše - povoljna pogranična područja

Orlovi krstaši neretko se uočavaju na nebu u pograničnim predelima Srbije sa Mađarskom. Predeli Gornjeg podunavlja i Subotičke peščare i još svega nekoliko izolovanih šumaraka čine poslednje ostatke šuma na severu Vojvodine.

Foto: WikimediaCommons/Sumeet Moghe
  • 50
  • 33
  • 0

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je tokom oktobra, novembra i decembra postavilo 12 platformi za gnežđenje orlova krstaša (Aquila heliaca) širom Vojvodine. Cilj ove akcije je da se na pogodnim lokacijama, gde se očekuje prisustvo ove ugrožene ptice, omoguće uslovi za njihovo gnežđenje.

"Sa nestankom autohtonih šuma u Vojvodini i sve većim pritiskom poljoprivrednih aktivnosti i ilegalne seče, sve je manje stabala na kojima bi orlovi krstaši mogli neometano da sagrade svoja velika, teška gnezda. Samim tim, ptice samostalno teško mogu da pronađu stablo koje bi ispunjavalo sve njihove potrebe", navode iz Društva.

Postavljanje gnezda za orlove krstaše radi povećanja njihove populacije

Danas ova vrsta, koja, između ostalog, predstavlja i naš nacionalni simbol, broji svega tri para na teritoriji Srbije, a hrani se glodarima koji naseljavaju pašnjake, kojih ima sve manje usled pesticida i intenzivne poljoprivrede.

Pogranična područja - korak do ponovnog naseljavanja orlova

Orlovi krstaši neretko se uočavaju na nebu u pograničnim predelima Srbije sa Mađarskom. Predeli Gornjeg podunavlja i Subotičke peščare i još svega nekoliko izolovanih šumaraka čine poslednje ostatke šuma na severu Vojvodine. Na ovim lokacijama su prisutna i starija, snažnija, visoka stabla koja mogu biti dovoljno dobra osnova za platformu, a samim tim i potencijalno gnezdo orlova krstaša.

Dodatno, samo postojanje šumovitog područja omogućava da lokacije ovih stabala budu pod manjim uticajem uznemiravanja kroz ljudske aktivnosti - poput saobraćaja, poljoprivrede, lovnih aktivnosti i slično, što je jedan od ključnih preduslova za potenciajlno uspešnu gnezdeću sezonu ovih ptica.

Ptice kao saveznici u poljoprivrednoj proizvodnji

"Kada sve ove podatke uzmemo u obzir, možemo zaključiti da su pogranična područja, ali i druge ciljane lokacije širom Vojvodine, veoma dobri prvi koraci koje bi ova vrsta mogla da preduzme u poduhvatu ponovnog naseljavanja našeg dela Panonske nizije."

Ptice već u zimskim mesecima nadleću teren i osmatraju potencijalne lokacije za gnežđenje. Tokom februara i početkom marta zauzimaju teritoriju i naseljavaju se na odabrana stabla, gde već u toku meseca marta možemo uočiti ptice koje leže u gnezdu. 


Izvori

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije


Tagovi

Gnezda Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Orlovi Krstaši Platforme


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Šta novi ministar poljoprivrede treba prvo da uradi po stupanju na dužnost?

258


Glasova: 96

Uredi tržište poljoprivrednih proizvoda 37,2%

Glasova: 29

Ukine akcize za gorivo 11,2%

Glasova: 16

Reši problem PIO fonda 6,2%

Glasova: 5

Očisti registar goveda i utvrdi tačno brojno stanje 1,9%

Glasova: 5

Poveže katastar sa eAgrarom 1,9%

Glasova: 52

Isplati drugi deo subvencije za semenski materijal 20,2%

Glasova: 51

Sastavi radnu grupu poljoprivrednika kao svojih savetnika 19,8%

Glasova: 4

Ne znam 1,6%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D