• Subvencije
  • 19.04.2019. 15:00

Nove subvencije stočarima: Za kravu i do 30.000 dinara

Najveće subvencije mogu očekivati poljoprivrednici koji gaje priplodne mlečne krave i bikove. Ovde država bespovratno daje 25.000 dinara po grlu, za krave dojilje subvencija je 30.000 dinara a krave za uzgoj teladi za tov 20.000 dinara po grlu.

Foto: Julijana El Omari
  • 1.333
  • 62
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede i ove godine nastavlja da subvencioniše stočarstvo, a poljoprivrednici kako  prenosi Blic mogu dobiti subvencije od 700 dinara do 30.000. Na taj način pojedini stočari mogu očekivati i značajno veće iznose nego ranije.

Najveće subvencije mogu očekivati poljoprivrednici koji gaje priplodne mlečne krave i bikove. Ovde država bespovratno daje 25.000 dinara po grlu, za krave dojilje subvencija je 30.000 dinara a krave za uzgoj teladi za tov 20.000 dinara po grlu. Uzgajivači krava istovremeno mogu da računaju na subvencije za najmanje tri, a najviše 300 kvalitetnih priplodnih mlečnih krava i bikova. U okviru mlekarstva država dodeljuje i premiju za mleko od sedam dinara po litru.

Za ovce i koze 7.000, a krmače 15.000

Pravo na subvencije kako dalje prenosi ovaj list ima svako pravno lice, preduzetnik i fizičko lice koje ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo. Uslov je podnošenje zahteva Upravi za agrarna plaćanja u predviđenom roku, jer su pravilnikom o subvencijama tačno definisani termini u kojima je moguće aplicirati za određena sredstva.

Poljoprivrednici koji gaje ovce i koze mogu da dobiju subvenciju od 7.000 dinara po grlu, a za gajenje priplodnih krmača i nerastova subvencija je 15.000 dinara.

Kreditna podrška stočarima 

Ministarstvo će u 2019. godini nastaviti i sa kreditnom podrškom stočarima. Rok otplate ovih pozajmica je od jedne do tri godine sa grejs periodom do godinu dana... Fiksna kamata je tri odsto godišnje, odnosno jedan odsto za fizičko lice u područjima sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi kao i za lica do 40 godina starosti i žene. Fizička lica mogu da računaju na kredit do šest miliona dinara, a pravna do 18 miliona dinara.

Rok za podnošenje zahteva je 1. novembar. 


Izvori

Blic


Tagovi

Subvencije Stočarstvo Uzgoj krava Uzgoj krmača Uzgoj koza


Autorka

Slađana Aničić

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.