Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna mehanizacija
  • 21.02.2023. 15:00

Novitet iz "Pöttinger-a": Polunošeni plug izbegava gaženje brazde

Novi plug dolazi u nekoliko modela, a donosi rešenje za problem gaženja brazde i sabijanja izorane zemlje.

Foto: Pottinger
  • 227
  • 18
  • 0

"Pöttinger" je predstavio SERVO T 6000 polunošene plugove kojima rešava problem oranja pomoću velikih traktora. Što su traktori veći potrebni su veći točkovi ili gusenice koji ne mogu da stanu u brazdu. Dolazi do gaženja, sabijanja sveže izorane brazde, zasipanja dna i povećava se opasnost od proklizavanja.

Austrijska kompanija sada nudi telo pluga za sve tipove zemljišta i radne uslove. Model je dostupan u verzijama sa šest i devet plugova. Težina se kreće u rasponu od 3.010 do 4.830 kg.

Poboljšano oranje i brzo podešavanje

S paketom On-Land dobija dodatnu fleksibilnost i mogu ga vući traktori snage do 5.000 KS. Primenjena tehnologija omogućava da polunošeni reverzibilni plugovi SERVO T 6000 izvode oranje uz eliminisanje potrebe da se točkovi kreću po brazdi.

Manje je sabijanje zemljišta, a povećana vuča. Potrošnja goriva se može smanjiti do 3,5 l/ha. Ravnomeran rad, bez problema na parcelama s puno kamenja i na teškom zemljištu, nije kontradiktoran zahvaljujući pouzdanoj zaštiti od kamenja NOVA.

Nema gaženja brazde

Može se podesiti za rad na površini po neobrađenom zemljištu ili u brazdi, a podešavanje između dve konfiguracije se obavlja brzo. Omogućeno je da se radna dubina reguliše za 2,5 cm na polutočku, a širina prve brazde se podešava pomoću rotacionog vretena postavljenog na stabilizatoru ili pomoću hidrauličnog cilindra. Za obavljanje ovog posla nije potrebno izlaziti iz kabine traktora. Zahvaljujući sistemu PLUS širina brazde se može brzo podesiti u slučaju prepreka, ivica polja i na uvratini. Raspon podešavanje se kreće od 35 do 58 cm po telu.

Optimizovan ram pluga obezbeđuje da centar njegove gravitacije ostaje blizu zemljišta i pomaže da se obezbedi nesmetan rad tokom vožnje po putu. Zahvaljujući visini od 80 ili 90 centimetara lako zaorava organske ostatke. Ram se gura prema spolja pomoću hidrauličke zakretne ruke tako da plug prati traktor u sredini.

Možemo ga koristiti s traktorima do spoljne širine od četiri metra. Stalnu kontrolu dubine pri oranju izvan brazde obezbeđuje opcioni točak ispred prvog radnog tela koji podupire plug na radnoj dubini.

Plugovi za satelitsko navođenje

Radom van brazde obezbeđuje se ravniji pravac, efikasniji je prenos snage, a bočno zanošenje se smanjuje. Operater u kabini lakše upravlja celim plugom i može postići bolje rezultate rada. Manje je habanje priključka i traktora, a pojačana je drenaža zemljišta. Kako nema potrebe da se točkovi kreću uz zid brazde mogu da se koriste satelitski sistemi za navođenje.

Kako radi "Pöttinger" SERVO T 6000 pogledajte u videu: 


Foto prilog


Tagovi

Pottinger Servo T 6000 Polunošeni plug Oranje Traktor


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)