Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena paradajza
  • 07.08.2019. 17:00

Novo poskupljenje paradajza u septembru

Cena paradajza je poslednjih dana polako krenula da pada, međutim on je i dalje neuobičajeno skup za ovo doba godine. Poznavaoci prilika najavljuju da već u septembru dolazi i novo poskupljenje, kada stižu naredne isporuke iz plastenika.

Foto: Bigstockphoto/jahmaica
  • 366
  • 18
  • 0

Đorđe Moravčević, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu kaže da su cene ovog povrća proteklih nekoliko dana nešto niže, i da do kraja avgusta sigurno neće pojeftiniti na iznos od prošle godine, kada se na veliko prodavao po ceni od 10 do 15 dinara.

"Očekujem da će do kraja avgusta cena za kilogram paradajza biti oko 50 dinara, a već u septembru dolazi i novo poskupljenje, kada stižu naredne isporuke iz plastenika", kaže Moravčević. 

Srbija uveze paradajza za oko 15 miliona evra 

Srbija godišnje uveze paradajza za oko 15 miliona evra. Sve do pre desetak godina najveće količine stizale su s makedonskog tržišta. Poslednjih nekoliko godina u uvozu je dominantan albanski, ali se on na naše pijace isporučuje kada ga u Srbiji nema - od marta do juna.

Moravčević smatra da će ovakva situacija potrajati sve dok se ne uvećaju površine pod plastenicima, jer ih nema dovoljno. Odnosno, i pre svega, dok država ne uredi tržište, odnosno poljoprivrednim proizvođačima povrća obezbedi predvidive kalkulacije, prenosi B 92. 

Do tada, kako kaže, postavlja se pitanje da li je uz ovoliku neizvesnost, isplativo uložiti 600.000 do 700.000 evra, koliko je potrebno za ozbiljan plastenik na površini od jednog hektara uz svu prateću opremu.


Izvori

B92


Tagovi

Cena paradajza Uvoz paradajza Plastenici Đorđe Moravčević


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić