Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest u Hrvatskoj
  • 08.12.2023. 09:00

Obećano dobili napismeno: Završen protest hrvatskih svinjara

Ne moj, ne Tomin, Milenkov... Njihov uspeh!, ponosan je predsednik Sinidkata zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje koji danas broji više od 10.000 članova!

Foto: Davor Javorović, Slavko Midzor/PIXSELL
  • 140
  • 32
  • 0

Nakon punih 16 dana, završen protest hrvatskih svinjara.

Odlučeno je to danas, nakon jučerašnjih razgovora sa ministarkom poljoprivrede Hrvatske Marijom Vučkovič i potpredsednikom Vlade Ivanom Anušićem i nakon što su napismeno (mailom) dobili da će ono što je obećano, biti i ispunjeno. 

"Ovo je uspeh ljudi koji su svih ovih dana ustrajali, smrzavali se. Ne moj, ne Tomin, Milenkov... Njihov. Uspeh, ali ne i pobeda jer da je pobeda već bismo klali svinje", kaže nam osetno umoran Duško Pavlik, predsednik Sinidkata zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje u čijoj je organizaciji i održan protest. 

Impresivna brojka članova Sindikata 

Sindikata osnovanog 16. novembra koji danas broji više od 10.000 članova! Dakle, impresivna snaga s kojom poljoprivrednici ulaze u sledeće pregovore, a na redu je, kaže nam, pitanje dodele državnog zemljišta.  

"To se tako proširilo da sam i sam iznenađen. Hvala ljudima i dok imaju poverenja u mene, tu sam. Borac sam i dok vide u meni to nešto, boriću se za male jer veliki ionako sve imaju", ganut je ovaj mladi čovek iza kojeg je pređenih 17.000 kilometara od čega sedam puta do Zagreba i nazad, a za što je troškove goriva i sve druge snosio sam.

"Ni centa od nikog nisam dobio", ističe i zbog raznoraznih konstrukcija da je sve politički protest, ali i kroz smeh nam dodajući da supruga baš i nije najsrećnija zbog silnih troškova. 

Razgovarati, pregovarati, insistirati na boljitku hrvatske poljoprivrede i dalje treba, smatra, otkrivajući nam da sada prvo ide pod tuš, a onda se malo pokušati odmoriti. 

Borba je tek počela 

Da će za sedam dana imati novi sastanak u Slavoniji sa potpredsednikom vlade i ministarkom poljoprivrede, rekao je i Tomislav Pokrovac.

"Možemo biti zadovoljni, treba da odemo svojim kućama, pripremiti se za Božić. Svima želim sve najbolje, ova je borba tek počela, nije završila", naglasio je. 

Prema Ministarstvu i Vladi išlo je 11 zahteva. Od onoga što su tražili svinjari, ostalo je neispunjeno pitanje klanja svinja na gazdinstvima koje bi u Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj trebalo biti dozvoljeno 15. decembra, a u Osječko-baranjskoj 15. januara 2024. 


Tagovi

Završen protest Protesti poljoprivrednika Duško Pavlik Tomislav Pokrovac Protesti u Hrvatskoj


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!