Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplave
  • 17.05.2023. 16:30
  • BiH i Hrvatska

Obilne padavine u BiH i Hrvatskoj uništile povrtnjake, voćnjake, vinograde

Nemile slike stižu iz komšiluka.

Foto: Matko Begović/PIXSELL
  • 108
  • 38
  • 0

U Prijedoru (BiH) je poplavljeno više desetina objekata u prigradskom naselju Raškovac, u kojem se izlila reka Sana.

I dalje su na snazi redovne mere odbrane od poplava, a pred meštanima je, sasvim izvesno, još jedna besana noć. Samo na Gazdinstvu Hadžalić u okolini Prijedora je pet plastenika pod vodom. Kompletna proizvodnja je, kako se vidi na snimku, dovedena u pitanje i to kako navode, drugi put u šest meseci. Ovo prilikom, proizvođač Adnan Hadžalić, pozvao načelnika da se "kao čovek udostoji i priđe naselju".

Vodostaj Une dostigao je rekord u Bosanskoj Krupi i jutros je porastao do 356 centimetara. Situacija u ovom gradu, gde je proglašeno vanredno stanje, je nikad gora. Kako su meštani naselja Zalug-Bare potvrdili Agroklubu, njihovo selo je potpuno odsečeno od grada. Moguće je proći samo većim traktorom, ali niko ne dolazi niti provjerava kako je stanovništvo.

Dramatično je jutros bilo u domaćinstvu Šejle Rekić koja je nadljudskim naporima, uz pomoć komšija, uspela da spasi inkubator sa 500 komada jaja, težak 250 kilograma. Celu noć je uz pomoć dve pumpe izbacivala vodu iz podruma.

Jedva spasili inkubator sa 500 komada jaja, težak 250 kilograma (foto: Šejla Rekić)

"Sinoć smo zvali da se dostavi pesak jer voda ulazi u prizemne prostorije, rekli su nam da nemaju s čime da dođu do nas. Malopre je traktor došao u blizinu i opet su rekli da dalje ne mogu. Potpuno smo izolovani", priča naša sagovornica.

Sami se snalaze

Na sreću, kako dodaje, nema povređenih i mnogo bolesnih, a meštani se snalaze kako znaju i umeju i pomažu jedni drugima. Do naselja ne mogu proći automobili, prečicom se mogu pešice probiti do drugog sela, ali se niko ne usuđuje krenuti jer je teško predvideti stanje.

Međutim, ništa bolje slike ni u Splitsko-dalmatinskoj županiji u susednoj Hrvatskoj. Zaštićene vrgoračke jagode se ne beru, pod vodom su i vinogradi i voćnjaci i pitanje je što će ostati kad se jednom voda povuče. Nemile scene ne dolaze samo iz tog kraja, širom zemlje poljoprivredne kulture "plivaju" ili ih je potukla obilna kiša. 

Sve je pod vodom (foto: Matko Begović/PIXSELL)

I u područjima koja nisu direktno pogođena poplavama, obilne padavine uništile su povrtnjake, voćnjake, vinograde. Zbog mokrog zemljišta ratarskim kulturama nisu zasejana ni brojna polja. 

Strahuju i pčelari jer kiša i hladno vreme ne daju nektara ni za njihove potrebe, a bagrem ulazi u puni cvet. 

S poplavama se bore i u Varaždinskoj županiji gde je ugroženo bilo čak 40.000 pilića koliki je kapacitet farme koja se našla pod vodom. Reč je o farmi u mestu Krkanec gdje se izlila reka Plitvica. 

Farma je ipak spašena (foto: Varaždinska županija)

"Farma je spašena, nadam se da će tako i ostati, s obzirom na činjenicu da vodostaj iz reke Plitvice stagnira u ovom trenutku, čak nešto i opada”, rekao je potpredsednik Vlade Davor Božinović.


Tagovi

Poplave Šejla Rekić Inkubator Spašavanje imovine Vodostaj Poplavljeni voćnjaci


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.