Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Litijum
  • 29.04.2022. 13:00
  • Kolubarski okrug, Lukavac, Valjevo

Obustavljeno istraživanje litijuma u Valjevu, meštani se ne opuštaju

Sa oprezom su meštani Lukavca, Popučaka, Šušeoke, Divaca, Jasenice, Gornje i Donje Grabovice primili vest da kompanija Euro litijum Balkan obustavlja istražne radove, a istovremeno, Ministarstvo rudarstva saopštilo je da je ukinulo sva tri rešenja za istraživanje.

Foto: Sanja Dovečer
  • 147
  • 62
  • 0

Nakon blokade parcele na kojoj je trebalo da se formiraju istražne bušotine, a potom i magistralnog puta Valjevo - Beograd, valjevski ogranak kompanije "Euro litijum Balkan" saopštio je da zbog zdravlja i integriteta zaposlenih, proizvođača i pripadnika lokalne zajednice, od juče (28.4) obustavljaju istražne radnje.

"Imamo zakonska prava na istražne radove"

U saopštenju koje je dostavljeno medijima, Kanadska kompanija navodi da je njihov osnovni prioritet da sačuvamo bezbednost zaposlenih i predstavnika lokalne zajednice, pogotovo u trenutku kada je svako geološko istraživanje meta napada različitih nevladinih organizacija od kojih su mnoge protagonisti na političkoj sceni Srbije, ili to tek žele da postanu.

"Odlučili smo da naše istražne radnje za sada obustavimo, iako na to imamo sva zakonska prava i raspolažemo svom potrebnom dokumentacijom", ističe se u saopštenju.

Euro Litijum Balkan obustavlja istraživanja (foto: G. Jelisavčić)

Kompanija Euro litijum Balkan smatra da je neznanje naveći neprijatelj i najveća prepreka u razumevanju načina i metodologije u celom procesu istražnih radnji.

"Metodologija koja se primenjuje u potpunosti odgovara kako prirodnim (dubina i položaj istraživane zone), tako i tehničkim uslovima propisanim različitom regulativom - Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima, Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, Zakon o zaštiti životne sredine. Istražne radnje se u konkretnom slučaju izvode do oko 300 metara ispod površine, pri čemu se dobija stenski materijal koji se potom analizira laboratorijskim metodama.

Praktično, iz zemlje se vadi valjkasti materijal debljine do devet centimetara. Naglašavamo da iako se pojam 'kopanje' primenjuje u rudarstvu i geologiji, ovaj termin apsolutno ne odgovara primenjenom tipu istraživanja u ovoj fazi. Radne mašine - bager i kamion se koriste isključivo prilikom pripreme i rekultivacije lokacije, odnosno platforme za istražno bušenje."

Po završetku radova sve se vraća u prvobitno stanje

U saopštenju se navodi da se parcela zakupljuje od vlasnika, da se formira platforma za bušenje veličine oko 25x25 metara, a po završetku radova sve se u potpunosti vrati u prvobitno stanje i namenu.

Nastavak istraživanja litijuma u valjevskom kraju - prekršena zabrana?

"Površinski sloj zemlje se skine i odloži na stranu, neposredno pored lokacije. Bazeni za vodu isplaku, koja se koristi u toku procesa bušenja, su izolovani odgovarajućim materijalom od okolne sredine, tako da ova voda ne dolazi u kontakt sa površinom lokacije. Nakon izvedenog bušenja, vrši se zatvaranje bušotine ispunjavanjem posebnom vrstom materijala - mešavinom cementa i bentonita (glina).

Ovim se sprečava svako eventualno izlivanje vode iz dubljih delova na površinu, ali i mešanje vode između slojeva. Posle procesa zatvaranja, bez obzira na trajanje zakupa dela parcele, lokacija se vraća u prvobitno stanje i namenu", navode.

Ministarstvo: Dozvole za istraživanja ukinute

Gotovo istovremeno, iz Ministarstva rudarstva i energetike saopšteno je da je Kompaniji "Euro litijum Balkan" ministarstvo ukinulo tri rešenja za istraživanje. U saopštenju se dodaje i da pojedini političari "nastavljaju da zloupotrebljavaju zaštitu životne sredine za svoju političku kampanju i posle završenih izbora".

Meštani nastavljaju proteste (foto: S. Dovečer)

Branku Arbajteru iz Lukavca, koji ima 3,5 hektara borovnica i dva hektara lešnika, zagađen je arterski bunar.

"Voda iz tog bunara, zbog potrebe proizvodnje stalno se kontroliše. Pre dve godine prvi put je uočena povećana koncentracija bora deset puta, a natrijuma i kalijuma tri do četiri puta. Prošle godine bor je uvećan tri, a natrijum i kalijum ostaju na istom nivou. Ove godine izmerena je koncentracija bora koja je čak 18 puta veća od dozvoljene.

Sve to su potvrdile analize svih privatnih referentnih laboratorija sa kojima godinama kao proizvođač sarađujem, kao i analize koje je sproveo Poljoprivredni fakultet", kaže Arbajter.

Ceo sliv prema Kolubari može da bude ugrožen

Porodica Arbajter se obraćala kompaniji "Euro litijum" sa zahtevom da im se dostave podaci o bušotinama, ali su ostali bez odgovora. Umesto toga, stigla je mehanizaciji i sprovedena je zamena zemljišta na lokaciji gde se nalazila bušotina.

"Trenutno nema curenja, ali pratimo situaciju. Zahtevali smo i da nam dostave podatke o pet bušotina koje se nalaze u neposrednom okruženju našeg imanja, kao i kompletnu projektnu dokumetaciju za svaku od njih, ali smo ostali bez odgovora."

Zbog vode zagađene borom, ugroženo 3,5 hektara zasada borovnica

Umesto vode iz zagađenog arterskog bunara, Arbajterovi koriste iz dva površinska, koja nije zagađena.

I Dragan Savić iz Divaca strepi od mogućnosi zagađenja vode jer na 20 ari gaji jagode, a u blizini imanja postoji jedna bušotina.

"Voda je trenutno na testiranju. Ako se pokaže da ima povećene koncentracije bora, sav moj trud i pet godina ulaganja će propasti. Ostaje i da strepim u narednim godinama jer se ne zna da li će neka bušotina da procuri. Testiranje vode je inicirao Euro Litijum i to na više lokacija, ali im ne verujem pa ću i sam da dam vodu na analizu. Ceo sliv prema Kolubari može da bude ugrožen, i ovo nije samo problem meštala Lukavca i Divaca, nego mnogo šira priča", naglašava Savić.

Nastavak protesta?

Proteste meštana valjevskih sela podržali su ekološki pokreti, a boraveći u Lukavcu, Aleksandar Jovanović Ćuta je rekao da je pomenuta firma dobila zabranu od suda da vrši istražne radnje na području valjevsko-mioničkog basena, ali da su sada započeli istraživanja na području Valjevo Sever. 

Da li je sa iskopavanjima zaista završeno? (foto: G. Jelisavčić)

"Na samo 100 metara od tog zabranjenog područja, oni su prešli preko puta, da nastave sa iskopavanjima. Ovo je pitanje za državu, po kom to zakonu firma koja je ljudima zatrovala vodu i uništila život može da nastavi 'ladno da to i dalje radi?", oštar je Jovanović.

Jovanović je dodao i da će se borba nastaviti, a da će u Skupštini tražiti trajnu zabranu eksploatacije litijuma na teritoriji cele Srbije, a u suprotnom biće ponovo i Gazele i blokada.


Foto prilog


Tagovi

Istraživanje litijuma Marš s Kolubare Protesti Iskopavanja Aleksandar Jovanović Ćuta Dragan Savić Branko Arbajt


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃