Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz mesa
  • 02.06.2019. 15:00

Od 4. juna blokiran izvoz mesa iz četiri srpske kompanije u Rusiju

Nadležna inspekcija Ruske Federacije blokirala je uvoz mesa i mesnih prerađevina iz četiri srpske kompanije kojima su dali rok od 60 dana da otklone nepravilnosti.

Foto: Depositphotos/fotoluxstudio
  • 467
  • 22
  • 0

Pored  "Big Bula" i Industrije mesa "Matijević", obustavu izvoza u Rusiju dobili su i nosioci oznake Srpski kvalitet - kompanije "Zlatiborac" i "Karneks". U zajedničkom saopštenju su istakle da je u pitanju neusaglašenost sa ruskim procedurama koje, kako navode, mogu da se reše u kratkom roku. 

U Privrednoj komori kažu da srpski izvoznici mesa imaju iskustvo, da je ovo prvi put da se ovakva situacija desila te da će, smatraju ovu prepreku lako savladati.

"Čim postoji vreme i prostor da se te nepravilnosti otklone to je dobro i dobro je da ne postoje notifikacije na neke bolesti na neke ozbiljnije stvari na patogene, to bi značilo da svi imamo problem. Ovde nije to slučaj. Ovde je slučaj o nekim stvarima koje se, kao što kažem, lako daju ispraviti", kaže Veljko Jovanović iz PKS-a, za RTS. 

Nedimović: Kompanije moraju da se prilagode novim standardima

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da četiri srpske kompanije kojima je privremeno zabranjen uvoz mesa i mesnih prerađevina u Rusiju moraju da se prilagode novim standardima, kao i da razlog suspenzije nije kvalitet naših proizvoda.

"Postoje neka pravila koja su promenjena poslednjih meseci, druga su promenjena pre godinu dana, sada je stvar pristupa implementaciji", naveo je ministar, a prenosi B92. 

Meso iz četiri kompanije bezbedno 

On je podsetio da Srbija ima još šest kompanija kojima je dozvoljen izvoz, i da nije tačno da je svima zabranjeno. "Jedno su pravila za izvoz u Evropskoj uniji, Rusiji, Kini ili Turskoj, ove kompanije moraju da nauče da moraju da imaju procese unutar sebe koji zadovoljavaju pravila kupca", rekao je Nedimović.

Objasnio je da je meso ovih kompanije apsolutno bezbedno i da se ovde radi o administrativno tehničkim uslovima, koje ima svaka država. "Izveštaj Uprave za veterinu biće poslat u narednih sedam osam dana u Rusiju, i ja se nadam da ćemo do posete ruskog ministra poljoprivrede raščistiti ovu stvar", naveo je Nedimović. Rekao je da navedene kompanije moraju da angažuju stručnjake kako bi se usaglasili sa pravilima u Rusiji, i dodao da je državi cilj da pomogne ljudima da što više izvezu.

U odlukama ruske inspekcije od 21. i 22. maja, objavljenim na sajtu ove institucije, navodi se da je privremeno ograničenje na isporuku proizvoda četiri srpske kompanje uvedeno na osnovu inspekcijskog nadzora sprovedenog od 15. od 19. aprila. Privremena zabrana stupiće na snagu 4. juna.


Izvori

RTS


Tagovi

Izvoz mesa Srbija Rusija Privredna komora Srbije Veljko Jovanović Branislav Nedimović


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.