Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biblijske biljke
  • 26.01.2019. 18:30

Od 73 biljne vrste iz Biblije, mnoge postoje i danas

Voće, povrće, žitrice, ali i začinsko i lekovito bilje, poznati su odavnina, ali se malo zna da se mnoge biljne vrste pominju i u Bibliji. Njih je proučavao Dragan Nedeljković.

Foto: Pixabay / liggraphy
  • 1.309
  • 18
  • 0

Svoje dugogodišnje proučavanje biljnog sveta, Dragan Nedeljković, pejzažni arhitekta, magistrant istorije umetnosti i hortikulture i profesor u penziji, pretočio je u elaborat čiji sadržaj čine priče o biblijskim biljkama.

"Kao student na Sajmu knjiga u Beogradu kupio sam komplet od pet knjiga, 'Biljni leksikon' na nemačkom, a autor su bili nemački i italijanski botaničari. Pored opisa biljaka bilo je i citatata iz Starog i Novog zaveta. To me je zainteresovalo, pa sam počeo da proučavam Bibliju i pravim spisak biljaka koje se tu pominju", počinje razgovor Dragan.

Godine proučavanja Starog i Novog zaveta

Nedeljković dodaje da je u svom radu od literature koristio Stari i Novi zavet na srpskom, proučavao je knjigu "Biblijske legende" od Zenona Kosidovskog, a još mnogo drugih knjiga našlo se u ovom istraživanju.

"Da bi čovek valjano obradio ovu temu, potrebne su godine rada. Čovek mora dobro da poznaje Bibliju, da bude odličan lingvista, da bar poznaje hebrejski, aramejski, starogrčki, latinski i staroslovenski da bi mogao da spozna o kojim biljkama se radi i da može na taj način da ustanovi da li je eventualno došlo do greške u prevodu, a toga je bilo. Da bi se neko upustio u proučavanje biblijskih biljaka, trebalo bi da bude odličan botaničar i ekolog, ali ne u smislu zaštite životne sredine, već se to odnosi da poznavanje staništa biljnih vrsta koje su locirane na prostoru koji se opisuje u Bibliji. Možda je najbolje da ovu temu analizira grupa stručnjaka, jer će se na taj način doći do kvalitetnijeg rešenja", smatra sagovornik.

Voće, žitarice, drveće, korovi 

U svom istraživanju, Nedeljković je uspeo da pronađem 73 biljne vrste. Od toga 15 su drvenaste vrste biljaka, 13 vrsta voća, 21 vrsta mirisnih začinskih i lekovitih biljaka, zatim su tu povrće, žitarice, korovi, industrijsko bilje i cveće.

"U Prvoj knjizi Mojsijevoj ili knjizi Postanja, stvranje sveta i čoveka, opisuje se da je Bog stvorio nebo, zemlju i svetlost, a to je osnovni uslov za rast biljaka. Citat: 'Opet reče Bog: neka pusti zemlja iz sebe travu, bilje što nosi seme i drvo rodno koje rađa rod po vrstama svojim. I učini Gospod Bog te nikoše iz zemlje svakakva drveća lepa za gledanje i dobra za jelo'. Kad ovo pročitate, jasno je da je u pitanju voće", kaže Nedeljković.

Arheobotanička bašta neguje biljke naših predaka

Reljef koji se opisuje u Bibliji je veoma šarolik: tu su visoke planine, visoravni, nizine, pustinjski krajevi, a voće i žito bili su glavni proizvodi biblijskog Izraela.

"Lako je protumačiti reči Božije: Budete li živeli prema mojim zakonima, održavali moje zapovesti i u delo ih provodili, davaću vam kišu u pravo vreme, te će zemlja roditi rodom, a stabla po polju donositi plodove", kaže Nedeljković i dodaje da je loza bila veoma značajna u životima izraelskog naroda, pa se kao takva nalazi na mozaicima, na posudama i na novcu. 

Mnoge od biljaka i danas postoje

I danas postoje biljne vrste iz biblijskih vremena. Tako je maslina najraširenija kulturna biljka u biblijskom Izraelu. Ona je simbol mira, života, nade, a ulje je u višestrukoj upotrebi: za začin, za pomazanje kraljeva i sveštenika. Smokva je biljka koja se poimence spominje u Bibliji: "Spletu smokvino lišće i naprave sebi pregače". Dalje, palma je bila važna ne samo za prehranu nego i kao simbol pravde.

"Pažljivi čitalac Biblije može pronaći i da se spominje orah i to kada se nabrajaju darovi, pa se može zaključiti da su ti plodovi spadali među dragocene darove. Svi zaju da se jabuka pominje kao simbol prvobitnog greha, ali je od voćnih vrsta na nekoliko mesta pomenut i dud. Od žitarica, pšenica se spominje najčešće, a može se naći i ječam. Od industrijskih biljaka za koje danas znamo, u Bibliji se spominje lan, pamuk, od povrća luk", navodi Dragan Nedeljković.

Od 15 vrsta drvenastih biljaka koje se spominju, Nedeljković izdvaja kedar, čempres i hrast. U Bibliji se mogu prepoznati i korovske biljke, se ne može sa sigurnošću tvrditi da li je reč samo o pojedinim vrstama ili čitavom skupu biljaka. Za mnoge biljke botaničari nisu sigurni da li je prevod adekvatan, a isto se odnosi i na mirisne, začinske i lekovite biljke. 

Biljke koje se pominju u Bibliji, uglavnom potiču sa područja Egipta i Palestine, neke su iz Arabijea, a pošto se klimatske prilike u ovim oblastima nisu značajnije menjale od biblijskih vremena, mnoge od tih biljaka i danas postoje.


Tagovi

Biblija Biljke Dragan Nedeljković


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.