Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Badnji dan
  • 06.01.2022. 09:00
  • Pčinjski okrug, Vranje

Od "izgrevku slunce" počeće obeležavanje Badnje večeri

Na stolu Vranjanaca biće za Badnje veče posne hrane, slaniša, slatkiša, oraha, kestena, voća.

Foto: Gordana Nastić
  • 335
  • 346
  • 1

I ove godine mnogi Vranjanci će na Badnji dan ranom zorom krenuti po badnjak u hrastovu šumu čime će praktično započeti proslavu Božića. Neki će po badnjak otići zajedno sa prijateljima noseći državnu zastavu, a drugi u pratnji sinova.

Za badnjak obično odaberu mlado drvo. Pre nego što ga domaćin iseče obavezno skine kapu sa glave, prekrsti se, okrene prema "izgrevku slunce" (prema istoku), pomoli Bogu, da mu Božić donese zdravlje u porodicu. Pri tome vodi računa da badnjak iseče sa tri udarca i da odmah padne na zemlju. Kada donese mlado stablo kući obavezno ga nasloni pored ulaznih vrata gde ostaje do uveče.

Pasulj za Badnje veče

Čim donesu badnjak na kućni prag domaćini na selu odmah krenu da namire stoku u oboru, a domaćice kuvanjem pasulja počinju da pripremaju posnu večeru za Badnje veče. Kada ga skuvaju obavezno jedan mali deo ostave da naprave lučen pasulj bez koga ne mogu da zamisle svoju trpezu. I dok se na šporetu krčka čorbast pasulj one nastavljaju sa spremanjem sarme i punjene paprike. Negde pred samu večeru umese i zeljanče od uprženog kiselog kupusa, hleb i presno kravajče u koje stave metalni novčić.

Pšenica, mladi hrast i kukuruz imaju svoju simboliku

Testo za hleb zamese kvascem, a pred samo pečenje na njemu stave razne figure od testa koje imaju svoju simboliku, a najčešće su u obliku rala i volova, stoke u oboru, žita na njivi. Presno kravajče umese mlakom vodom sa solju i malo peciva, a u koje na kraju stave metalni novčić i ispeku. Spremanje posne večere obično završe kada isprže ribu, ispeku pečenku i skuvaju kakičke, kruške autohtone sorte.

Oblačina li je, ili je vedrina?

Obeležavanje Badnje večeri mnogi stanovnici sela u okolini Vranja počinju tek kada se dobro smrači kako bi u dvorištu izveli davno zaboravljeni običaj. Pre nego što krenu sa njegovim izvođenjem oni na stolu serviraju sve što su od jela, salata, slatkiša i voća spremili za Badnje veče, pogase sva svetla u kući, a kada domaćin uzme u ruke tepsiju sa hlebom u koju su stavlli po komad voća, za njim krenu i ukućani obilazeći obore za stoku praveći veliki krug u dvorištu.

"Dok pravimo krug domaćin nas tri puta pita: “Oblačina li je, ili je vedrina?”, a mi odgovaramo: “Na sve kuće vedrina, a na našu oblačina!”, priča jedna domaćica iz okoline Vranja ističući da se ovim običajem gazdinstvo čuva od vremenskih nepogoda.

Oni koji izvode ovaj običaj u kuću se vrate sa badnjakom i sedaju za sto. Domaćin tada lomi jednu granu badnjaka i njome prodžara žar u ložištu šporeta moleći Boga za zdravlje i napredak svog domaćinstva. Kada to završi onda krene sa ukućanima da izvodi običaj zvani "Izvođenje pilića", tako što svi sednu na stolice i istovremeno bacaju sa nogu papuče izgovarajući tri puta piju, piju, piju, kako bi se u njihovom domaćinstvu i u novoj godini množili pilići.

Novčić za sreću

Tek nakon ovog obreda počinju da se služe onim što im je domaćica servirala. Kada završe sa mezetlukom i ispijanjem grejane rakije koja je spremljena za odrasle, a sokovi za najmlađe, svi ustaju sa stola da preseku hleb. A kada domaćin na donjoj strani hleba ureže krst i zalije ga vinom blagosiljajući ponovo svoj dom svi ukućani nekoliko puta zajedno okrenu hleb u krug da bi ga na kraju trećeg, dvojica ukućana rukama izlomila trudeći se pri tom da odlome veću polovinu i budu "orači" u idućoj godini.

Danas je badnjak moguće kupiti kreativno upakovan

Tajac među ukućanima zavlada tek kada domaćin počne da deli presno kravajče u kome se nalazi novčić. Ukoliko u kući ima male dece domaćin se potrudi da novčić ode u ruke najmlađeg člana porodice kako bi on imao najviše sreće u Novoj godini. Zatim svi pojedu po jedan zalogajčić od kravajčeta zajedno sa belim lukom kako bi tokom čitave godine bili zdravi.

Na kraju ovako ukusne večere domaćin podeli svima orahe, kestenje i voće. Vranjanci na Badnje veče strogo vode računa da između sebe podele orahe koje su sami proizveli ili kupili, ali ne i one koje im je neko doneo, bojeći se da im zlonamerni na taj način ne unesu jad u kuću.

Troščice u baštu

Dobar deo ovih običaja se ne primenjuju na Badnje veče u gradskoj sredini. Većina građana Vranja badnjak i zasejanu pšenicu kupe od uličnih prodavaca. U porodicama gde ima male dece badnjak u kuću najčešće unosi najstariji član koji stane na čelo povorke i dok se kreće izgovara kvak, kvak, kvak, a za njim najmlađi u horu odgovaraju piju, piju, piju. Svi oni zajedno domaćici koja ih dočeka čestitaju Badne veče.

Ovakvih običaja kojih je njihovoj mladosti bilo na pretek i danas se sa radošću sećaju vremešni Vranjanci Stanče i Božidar Rašić. Iako su u poznim godinama oni će i ove godine ispoštovati deo običaja i kupiti "krivo magare", odnosno sve što je od voća potrebno za Badnje veče. 

Priča je da da kada otac napuni torbu voćem prilikom nošenja se malo nakrivi na jednu stranu, a majke maloj deci kažu da je on otišao da im kupi krivo magare i deca se misleći da će im otac stvarno kupiti magare obraduju ovoj informaciji.

Vranjanci Stanče i Božidar Rašić i danas poštuju sve običaje

Sa njima će biti i jedan od dvojice sinova sa porodicom. Svi zajedno će podeliti kravajče u kome se nalazi novčić, a koga će Stanče zajedno sa badnjakom posle večere ostaviti da stoji na najvišem mestu u kući. Ni hranu neće sklanjati sa stola, kako bi mogli da se njome posluže "i oni koji tokom noći, dok oni spavaju, gladni dođu da posete njihov dom." Kuću će da pomete na Božić kada se završi liturgija, a troščice koje pokupi sa stola baciće u baštu.


Foto prilog


Tagovi

Badnji dan Badnje veče Običaji Badnjak Stanče Ristić Božidar Ristić Novčić u hlebu


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D