Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Herbicid glifosat
  • 02.04.2024. 18:00

Odakle dolaze ostaci glifosata koje nalazimo u hrani ili vodi?

Da li je poljoprivredna proizvodnja uzrok glifosata u hrani i vodi? Istraživanje sprovedeno u Nemačkoj otkriva koji su to sve izvori.

Foto: Depositphotos/kosmos111
  • 779
  • 145
  • 0

Herbicid glifosat opet je na meti kritika, kako zbog otkrivanja u hrani, tako i zbog pronalaska u ekosistemima poput vode.

Hemičarka za zaštitu okoline, Karolin Hun sa Univerziteta u Tibingenu u Nemačkoj, uporedila je koncentracije herbicida i njegovog produkta razgradnje, AMPA-e u rekama u Evropi i Americi, piše Agrarheute.

Ostaci glifosata ne dolaze samo iz poljoprivrede?

Istraživači su tokom studije uzimali uzorke sa 73 evropske i 18 američkih mernih stanica, što je dalo vrlo različite podatke.

Razlika u podacima se odnosi na vreme pojave herbicida, ali i na poreklo hemikalija pri čemu, kažu, poljoprivreda sama po sebi nije jedini uzrok.

Glifosat manje efikasan u Americi - vredi li to i za Evropu?

U Sjedinjenim Američkim Državama dokazali su prisustvo glifosata i njegovog metabolita AMPA-e u slučaju kada se hemikalije koriste na terenu, odnosno prilikom tretiranja useva. To znači da je poljoprivreda solidan izvor glifosata u vodi, kao i ostalih herbicida koji se koriste za zaštitu bilja.

Ipak, u Evropi su visoke vrednosti merljive od proleća do jeseni i nisu u korelaciji sa drugim hemikalijama u poljoprivredi za razliku od SAD-a.

GMO u SAD-u, a deterdženti u Evropi

Dobijeni rezultati mogu se objasniti poređenjem poljoprivrede u različitim delovima sveta.

U SAD-u je raširena upotreba genetski modifikovanih organizama (GMO) gde se glifosat često koristi, dok u Evropi proizvodnja prolazi pretežno bez GMO-a, pa merenja upućuju na otpadne vode.

Istraživanje je tako pokazalo da metabolit glifosata, AMPA ne nastaje samo kao nusproizvod nakon tretiranja bilja u poljoprivredi. Tu su i deterdženti gde AMPA nastaje tokom razgradnje azotnih organskih fosfonskih kiselina koje se koriste kao omekšivači vode. 

Iz navedenih rezultata možemo zaključiti da pri ocenjivanju hemijskih merenja, poput nivoa herbicida u vodi, uvek treba uzeti u obzir vremensku i prostornu dimenziju.


Tagovi

Glifosat Ostaci glifosata u vodi i hrani AMPA GMO Deterdženti Nemačka Karolin Hun


Autorka

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.