Pretraživanje tekstova
Da li je poljoprivredna proizvodnja uzrok glifosata u hrani i vodi? Istraživanje sprovedeno u Nemačkoj otkriva koji su to sve izvori.
Herbicid glifosat opet je na meti kritika, kako zbog otkrivanja u hrani, tako i zbog pronalaska u ekosistemima poput vode.
Hemičarka za zaštitu okoline, Karolin Hun sa Univerziteta u Tibingenu u Nemačkoj, uporedila je koncentracije herbicida i njegovog produkta razgradnje, AMPA-e u rekama u Evropi i Americi, piše Agrarheute.
Istraživači su tokom studije uzimali uzorke sa 73 evropske i 18 američkih mernih stanica, što je dalo vrlo različite podatke.
Razlika u podacima se odnosi na vreme pojave herbicida, ali i na poreklo hemikalija pri čemu, kažu, poljoprivreda sama po sebi nije jedini uzrok.
Glifosat manje efikasan u Americi - vredi li to i za Evropu?
U Sjedinjenim Američkim Državama dokazali su prisustvo glifosata i njegovog metabolita AMPA-e u slučaju kada se hemikalije koriste na terenu, odnosno prilikom tretiranja useva. To znači da je poljoprivreda solidan izvor glifosata u vodi, kao i ostalih herbicida koji se koriste za zaštitu bilja.
Ipak, u Evropi su visoke vrednosti merljive od proleća do jeseni i nisu u korelaciji sa drugim hemikalijama u poljoprivredi za razliku od SAD-a.
Dobijeni rezultati mogu se objasniti poređenjem poljoprivrede u različitim delovima sveta.
U SAD-u je raširena upotreba genetski modifikovanih organizama (GMO) gde se glifosat često koristi, dok u Evropi proizvodnja prolazi pretežno bez GMO-a, pa merenja upućuju na otpadne vode.
Istraživanje je tako pokazalo da metabolit glifosata, AMPA ne nastaje samo kao nusproizvod nakon tretiranja bilja u poljoprivredi. Tu su i deterdženti gde AMPA nastaje tokom razgradnje azotnih organskih fosfonskih kiselina koje se koriste kao omekšivači vode.
Iz navedenih rezultata možemo zaključiti da pri ocenjivanju hemijskih merenja, poput nivoa herbicida u vodi, uvek treba uzeti u obzir vremensku i prostornu dimenziju.
Tagovi
Glifosat Ostaci glifosata u vodi i hrani AMPA GMO Deterdženti Nemačka Karolin Hun
Autorka
Više [+]
Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!