• Poreklo hrane
  • 25.08.2018. 18:30

Odakle potiču jabuke, patlidžan i suncokret?

Savremene kulture nastale su kao rezultat višemilenijumskih pokušaja i grešaka u gajenju i odabiru, odnosno selekciji.

Foto: Aleksandra Kekić
  • 453
  • 16
  • 0

Većina današnjih useva koje koristimo u ishrani ne liči na svoje pretke, koji su bili primitivniji i manje plemeniti. Naime, savremeno voće, povrće, žitarice nastale su kao rezultat višemilenijumskih pokušaja i grešaka u gajenju i odabiru, odnosno selekciji. Prve divlje vrste glavnih svetskih useva razvijale su se u geografskoj izolaciji, a potom su se širile vetrom, bujicom ili životinjskim izmetom. Ljudi su vremenom odredili prioritete, čuvali seme i eksperimentisali. Genetičari ovaj proces nazivaju domestikacijom, a zemljoradnici - poljoprivredom.

Znaje o istoriji unapređuje budućnost

Otkrivanje porekla hrane posao je kojim se bave naučni istraživači. Koriste genome i kulturološke zapise, kako bi utvrdili poreklo nekog useva. "U dodiru sa ljudima evolucija biljke biva obično promenjena", kaže Pol (Paul) Gepts sa Univerziteta Kalifornija, a prenosi National Geographic Srbija. Ovaj botaničar proučava poreklo i evoluciju pasulja i drugih useva. Koristeći znanja o istoriji hrane, naučnici mogu da poboljšaju kvalitet onoga što će se uzgajati u budućnosti. 

Arheobotanička bašta neguje biljke naših predaka

Odakle potiču usevi?

Pogledajte odakle potiču neki od useva koje danas koristimo u ishrani:

  • AVOKADO -  poreklom je iz Meksika i Srednje Amerike. Danas rastu tri vrste, svaka u različitim uslovima.
  • ANANAS - potiče iz Amazonije. Smatra se da su evropski istraživači poneli uzorke na istok.
  • BANANA - na Novoj Gvineji su rasle prve banane. Prva savremena vrsta je klon vrste iz jugoistočne Azije.
  • CITRUSNO VOĆE - savremene pomorandže i mandarine evoluirale su u istočnoj Aziji od običnih mandarina i grejpfruta.
  • GROŽĐE - divlje grožđe je odomaćeno samo jednom, na južnom Kavkazu. Putnici su sorte raznosili širom sveta.
  • JABUKA - poreklom iz centralne Azije, smatra se da se ova voćka prvobitno širila duž Puta svile.
  • JAGODA - današnja jagoda je hibrid dve vrste, po jedne iz svake Amerike. Prvobitna nije bila tako slatka i velika.
  • KAFA - Etiopija je prva uzgajala ovaj usev. Potom je otputovao u Aziju, Evropu, a onda i u Južnu Ameriku, gde se danas najviše uzgaja.
  • SUNCOKRET - ova biljka je jedna od severnoameričkih autohtonih useva, a njeno seme se pretežno žanje zbog ulja.
  • PLAVI PATLIDŽAN - dve vrste su odomaćene u Indiji i južnoj Kini. Jedna se raširila ka istoku, druga ka zapadu.

Naslovna fotografija: arheobotanička bašta u Novom Sadu


Izvori

National Geographic Srbija


Tagovi

Istorija hrane Poreklo useva Paul Gepts Domestikacija


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.