Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz
  • 01.04.2022. 09:00

Odobren izvoz pšenice i kukuruza za Italiju

Podsetimo, do sada je odobren izvoz pšenice i kukuruza za Albaniju i svih osnovih prehrambenih žitarica i namirnica za Severnu Makedoniju.

Foto: Depositphotos/MichaelAbramov
  • 833
  • 349
  • 1

Na sednici Vlade Srbije usvojen je Zaključak kojim se odobrava izvoz merkantilne pšenice i merkantilnog kukuruza pravnim licima koji ove proizvode izvoze u Republiku Italiju, na osnovu ugovora zaključenih pre stupanja na snagu Odluke o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno- prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo.

Vlada je procenila da izvoz merkantilne pšenice neće izazvati poremećaje u funkcionisanju poljoprivredno-prehrambenog sektora naše zemlje i neće ugroziti prehrambenu sigurnost stanovništva, a doprineće izgradnji poverenja i očuvanju dobrih trgovinskih odnosa u regionu.

Ukinuta zabrana izvoza u Severnu Makedoniju, pomoć traži i BiH

Podsetimo, do sada je odobren izvoz pšenice i kukuruza za Albaniju i svih osnovih prehrambenih žitarica i namirnica za Severnu Makedoniju. Razlog prvobitne zabrane bilo je pravovremeno reagovanje na tržišne poremećaje i rast tražnje, kako na svetskom tako i na domaćem tržištu.

Prema najavama iz BiH, državni ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Saša Košarac bi trebalo da poseti Beograd, povodom razgovora o uvozu žitarica iz Srbije u ovu zemlju. Republika Srpska već je formirala spisak svih potrebnih proizvoda - kukuruza, pšenice i drugih artikala, te da se čeka da isto to učini Federacija BiH, kako bi bila zatražena pomoć Srbije. 


Tagovi

Zabrana izvoza Izvoz za Italiju Pšenica i kukuruz Vlada Srbije


Autor

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Da li podržavate proteste ratara u Srbiji?

1032

  • 10.08.2022. - 17.08.2022.

Glasova: 990

Da, potpuno su opravdani 95,9%

Glasova: 29

Ne, nemaju prava da se žale 2,8%

Glasova: 13

Nisam upućen/a i ne zanima me 1,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da li znate zašto je burjan lekovita biljka?