Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bug-Vac
  • 01.08.2021. 07:30

Odzvonilo pesticidima? Patentiran usisivač za mehaničko uništavanje štetočina

Coastal Tractor predstavio je svoj priključak za usisavanje štetočina, Bug-Vac. Njegov rad zasniva se na ventilatorima i pokazao se kao dobra alternativa hemijskim sredstvima za zaštitu.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 2.465
  • 156
  • 0

Širom sveta kompanije traže rešenja na polju mehaničkog suzbijanja štetočina, a zanimljiv je predlog izneo američki Coastal Tractor. Javnosti su predstavili svoj priključak nazvan Bug - Vac (usisivač buba, nap.a.) kojim mogu da se suzbiju štetočine u redovima između useva, ali i na samim biljkama.

Rad ovog uređaja zasniva se na ventilatorima velike snage koji pomoću vazduha usisava štetočine. Zatim ih uređaj baca prema gore kroz sistem rešetki koje ih mehanički uništavaju, piše farmer.pl.

Ovaj alat koji proizovđači nazivaju napa, može da bude širok od 100 do 200cm. Montira se na okvir, odnosno nosač, a zavisno od potreba, poljoprivrednik bira koliko mu je komada potrebno i koju će površinu da zahvati. Moguć je zahvat do pet metara u jednom prohodu traktora. Priključak je u tri tačke, a može da se kači na prednju ili zadnju hidrauliku traktora.

Takođe visina mašine može da se lako podešava pomoću hidraulike. Nape su izrađene od aluminijuma sa nerđajućim čelikom kako bi im se produžio vek trajanja. Zamišljena je kao alat za upotrebu u ekološkom uzgoju, ali naravno, može da se koristi u konvencionalnom.

Kako naglašava njegov proizvođač, u uzgoju jagoda uspeli su da dostignu delotvornost od čak 98 odsto kada je u pitanju suzbijanje štetočina. Može da se koristi u ratarskim, ali i povrtarskim kulturama. 

Pogledajte kako izgleda njegov rad u lucerki:


Tagovi

Bug-Vac Usisivač Štetočine Mehaničko suzbijanje


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.