Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • CASE Puma
  • 21.05.2024. 09:00

Oprez! Zver je u kavezu: Nova Case Puma CVX na Sajmu poljoprivrede

Koje novine sa sobom donosi?

Foto: Đorđe Lalić
  • 278
  • 52
  • 0

Traktor CASE Puma još uvek nije pušten u prodaju, pa se i dalje nalazi "u kavezu" na štandu Agromarket machinery na Poljoprivrednom sajmu. Ova zver od 240 konjskih snaga (uz bust i 260 KS) koje proizvodi unapređeni Tier3 FPT NEF motor izdvaja se i po novim "očima" - dizajnu prednjeg dela, koji karakteriše LED paket osvetljenja, kao i nova kontinualno varijabilna transmisija "CVX Drive" ili "PowerDrive" pun "powershift" sa 19 brzina.

Kroz "CVX Drive" transmisiju vidi se dvodecenijsko iskustvo inženjera koji su radili na tom projektu, a sve sa ciljem unapređenja prenosa snage sa motora na podlogu. Za ovu transmisiju karakteristična je tehnologija dvostrukih kvačila koja u ovom slučaju obezbeđuje četiri opsega brzina, od kojih su tri namenjene za rad u polju, a jedna za transport.

"Za ovaj model karakterističan je inteligentni sistem za upravljanje radom motora i transmisije, čiji je zadatak da uskladi rad motora, odnosno izabere najadekvatniju obrtnu brzinu uz najbolje moguće performanse", rekla nam je Marina Ćupurdija iz marketinga pomenute kompanije.

Zver od 240 konjskih snaga

Kako dodaje, sistem radi automatski, dok rukovaoc ima samo zadatak da pomeranjem multikontrolera ili pritiskom ili puštanjem papučice gasa utiče na povećanje, odnosno smanjenje brzine dok sistem za automatsko upravljanje sam bira obrtnu brzinu.

Ovaj "pametni" sistem omogućava 1.500 obrtaja po minutu u transportu, pri brzini kretanja od 40 km/h. Korisnici imaju na raspolaganju i izbor minimalnih brzina, počevši od 0,02 km/h, što je bitno, na primer u povrtarskoj proizvodnji.

Rezervoar od 372 litre

U osnovnoj opremi, ova Puma je opremljena rezervoarom za gorivo zapremine 372 litre koji može biti proširen sa dodatne 82 litre. U odnosu na ranije modele, to je povećanje zapremine za 13 odsto što povećava i vremenski interval između dva punjenja.

"Kada je reč o potrošnji, ona se u proseku može smanjiti za 3,6 odsto. Servisni interval motora produžen je za 25 odsto, pa je sada 750 radnih časova, što je izuzetak u odnosu na konkurenciju u ovoj klasi."

Osim servisnog intervala motora produžen je i interval za zamenu transmisionog ulja.

Maksimalna podizna moć na prednjim polugama je 5.129 kg

Hidraulični sistem je opremljen pumpom protoka do 170 l/min koja opskrbljuje do osam hidrauličnih izvoda i obezbeđuje podiznu moć na zadnjim polugama do 10,5 tona. Maksimalna podizna moć na prednjim polugama je 5.129 kg.

"Na ovom modelu zadnje priključno vratilo ima mogućnost postepenog uključivanja što je veoma važna karakteristika za rad priključne mašine s obzirom na to da je na ovaj način zaštićena od udara", kaže naša sagovornica i dodaje da korisnici na raspolaganju imaju i automatsku aktivaciju prednje vuče, kao i blokade diferencijala.

Novo deluks sedište

Novi stil ove serije upotpunjuje i nova kabina. Preglednost je unapređena, a nisko montirani prednji brisači povećavaju područuje brisanja stakla za 60 odsto.

"Kabina je jedna od najtiših na tržištu, a ugrađeno je i novo deluks sedište sa kliznim naslonom za leđa. Komforu u radu doprinosi i nezavisno vešanje prednje osovine, kao i kabine, što značajno utiče u obezbeđivanju glatke vožnje bez poskakivanja."

Korisnik na raspolaganju ima i takozvani memorisjki šatl koji na kraju reda pamti poslednji korišćeni prenosni odnos pri kretanju u rikverc, unapređujući glatko manevrisanje i brz povratak na posao u sledećem redu.


Foto prilog


Tagovi

CASE Puma Agromarket machinery CVX Drive Marina Ćupurdija Traktor od 240 konjskih snaga Poljoprivredni sajam


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva


Partner