Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 16.07.2015. 14:00

Organske farme kao preduzetnička šansa žena

Na četvrtoj "Otvorenoj školi edukacije" prisustvovalo je 50 žena iz 5 seoskih ženskih udruženja sa teritorije Vojvodine koje u svom radu primenjuju principe organske proizvodnje.

  • 162
  • 6
  • 0

Četvrta po redu Otvorena škola edukacije održana je u sredu 15. jula 2015. godine na porodičnom domaćinstvu Mirjane Hemun na Banstolu. Prisustvovalo je oko 50 žena iz 5 seoskih ženskih udruženja sa teritorije Vojvodine koje u svom radu primenjuju principe organske proizvodnje.

Program Otvorena škola edukacije, osmislio je Zavod za ravnopravnost polova u cilju promovisanja organske proizvodnje u Vojvodini. Program podrazumeva stručna predavanja iz oblasti organske proizvodnje, praktičnu obuku seoskih žena, kao i prezentaciju i degustaciju organskih i tradicionalnih proizvoda.

Podrška razvoju ženskog preduzetništva u oblasti organske proizvodnje

Otvorene škole edukacije predstavljaju novi vid podrške razvoju ženskog preduzetništva u oblasti organske proizvodnje, koje pored drugih alatki, poput oglednih polja, inkubatora, mentoringa i udruživanja, unapređuju profesionalne veštine i kompetencije preduzetnica, ali pružaju podršku i drugim zainteresovanim licima za ovakav vid bavljenja poljoprivredom.

Uvodna predavanja na temu uloge i značaja organske proizvodnje u razvoju turizma, ulozi žene u razvoju organske proizvodnje, kao i na koji način se priprema finalni proizvod za tržište, a zatim uspešno plasira, održale su stručnjakinje iz ove oblasti:

  • prof. dr emeritus Branka Lazić sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu
  • diplomirana ekonomistkinja Jelena Ivović i Snježana Mitrović iz Udruženja građana Terra's iz Subotice
  • master ekologije Jelena Savić iz udruženja Geaorganik

Svoja praktična iskustva prenela je preduzetnica Milica Popović, vlasnica prve ovlašćene organske prodavnice Moj salaš iz Novog Sada.

Nakon teorijskog dela obuke, učesnice projekta posetile su organske farme proizvođača jabuka i kajsija u Irigu - porodično gazdinstvo Lazara Klještanovića i Nurdina Mujkanovića gde su imale priliku da čuju praktična iskustva dugogodišnjih proizvođača.

Aktivnosti su održane u okviru projekta Organske farme u funkciji razvoja preduzetničkih veština seoskih žena koje je realizovalo Udruženje proizvođača i ljubitelja organske hrane Vitas. Projekat je finansiran sredstvima Zavoda za ravnopravnost polova u okviru "Javnog konkursa za dodelu bespovratnih sredstava udruženjima žena na teritoriji AP Vojvodine za finansiranje preduzetničkih inicijativa u oblasti organske proizvodnje".

Organskom proizvodnjom bavi se 1,9 miliona proizvođača

Organska proizvodnja razvijena je u 160 zemalja, a njome se bavi 1,9 miliona proizvođača. Cilj organske proizvodnje je ekonomski i ekološki profit uz očuvanje životne sredine primenom preventivnih mera i predostrožnosti uz visoku etičnost. Specifičnost ovako uzgajanoj hrani daje ekološki sistem proizvodnje, zakonska regulativa, kontrola i sertifikacija.


Izvori

Pokrajinska vlada


Tagovi

Organske farme Organska proizvodnja Očuvanje životne sredine Bespovratna sredstva Nurdin Mujkanović Lazar Klještanović Milica Popović Moj salaš Jelena Savić Snježana Mitrović Jelena Ivović Branka Lazić Tradicionalni proizvodi Mirjana Hemun