Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zadrugarstvo
  • 15.11.2019. 16:00
  • Šumadijski okrug, Topola

Osnovana Učenička zadruga Oplenačka vizija 2019

Prošlo je vreme kada su srednjoškolci skupljali stari papir i staklo da bi platili jednodnevni izlet. Oni sada osnivaju zadruge vredne poštovanja, zasnovane na ozbiljnoj proizvodnji i odgovornom poslovanju.

Foto: Biljana Nenković
  • 209
  • 11
  • 0

Srednja škola "Kralj Petar I" u Topoli jedna je od prvih obrazovnih ustanova u Srbiji koja je osnovala učeničku zadrugu. Nazvali su je iskusno, kombinujući pojam podneblja u kome žive i vizionarstvo - Oplenačka vizija 2019. Članovi zadruge su svi učenici i profesori, a u ovoj školi ih je preko 500. Trenutno ih je aktivno oko 50 i oni su ove godine prvi "povukli nogu" napravivši stotine tegli zimnice. To je njihov osnovni proizvod. 

Direktor koji ima plan

Jovan Nikolić je učenik četvrte godine opšte gimnazije i ujedno prvi direktor Učeničke zadruge Oplenačka vizija 2019. Kaže da su odlučili da prave zimnicu i tradicionalna pića za prodaju, jer potiču iz kraja u kome se vekovima prave.

"Svi proizvodi su naša domaća radinost. Napravili smo vino, rakiju, zimnicu. Pržili smo ajvar, pravili turšiju, slatka, džemove. Podeljeni smo u tri sektora i u svakom je po jednu osobu koja je zadužena za sprovođenje celog posla. Imamo grupu koja je zadužena za hranu, za piće i suvenire. Vizija nam je da ova zadruga za nekoliko godina bude prepoznatljiva u Srbiji, po kojoj će se osnivati i ostale zadruge. Veći deo zarađenog novca trošimo na proširenje prerađivačke proizvodnje", kaže direktor Jovan Nikolić.

Učenici su se odlučili da prave zimnicu i tradicionalna pića

Zimnicu pravili i gimnazijalci i veterinari

Prednost srednje škole u Topoli je što objedinjuje sve smerove, od gimnazije, preko metalske struke do veterine. Upravo zbog smera veterine škola poseduje sopstvenu ekonomiju i većinu sirovina iskoristili su sa tih zasada. Ono što im je nedostajalo dobili su od lokalnih poljoprivrednika i voćara.

"Mi imamo praksu na školskoj ekonomiji. Kada god nam je ostajalo slobodnog vremena pravili smo ajvar, kompot i ostalu zimnicu. Plodovi sa naše ekonomije ranije se nisu prerađivali, a sada šta god uzgajamo i ostane viška, to se sve iskoristi. Više se ništa ne baca," kaže Ivan Borisavljević, učenik četvrte godine veterinarskog smera.

Na ovogodišnjoj Oplenačkoj berbi, na kojoj je zadruga premijerno učestvovala, najveću prođu imao je pire od jabuka. Nevena Đurić, učenica prve godine jezičke gimnazije napominje da su ponosni koliko je ovaj proizvod ukusan. Može dugo da stoji kao zimnica, jer je pasterizovan.

Zadruga Oplenačka vizija 2019 okupila je i profesore i učeničke roditelje. Svi zajedno rade. Miloš Petković, direktor srednje škole "Kralj Petar I", kaže da su se u rad uključili, bez razlike, nastavnici fizike, matematike, srpskog, hemije i stranih jezika. Zajedno sa decom unapređuju zadrugu i proizvode koje nude tržištu. Očekuje da će se broj aktivnih članova vrlo brzo povećati. Dodaje da je rukovodstvo zadruge izuzetno odgovorno, te da brižljivo vode računa o svakoj flaši i tegli na stanju. 

Na Oplenačkoj berbi, najveću prođu imao je pire od jabuka

Profesorka hemije - kuma!

Jedna od njih je i Karolina Aleksandrović, profesorka hemije. Ona je ujedno i kuma zadruge i jednog od najpopularnijih proizvoda - ljutog grožđa u turšiji.

"Za zaljućeno grožđe u turšiji smo se odlučili, jer je Oplenac poznat po vinovoj lozi. Smatrali smo da grožđe jednostavno mora da bude u našoj zimnici. Zanimljivo je da su se udružili svi, od učenika prve do četvrte godine, od gimnazijalaca do veterinara i što su o svakom dinaru, koji su zaradili, vodili računa. Imali smo i malu pomoć lokalnih privrednika koji su dali malo učešće za početni kapital", kaže prof. Aleksandrović.

Ulaganje u proizvodnju, malo za zabavu

Njena koleginica, Danijela Jevtić, profesorka fizike u srednjoj školi "Kralj Petar I" u Topoli, dodaje da je obzirom da su na Oplencu, logično bila i proizvodnja vina i rakije. Pored prehrambenih proizvoda u zadruzi prave nakit i suvenire. Novac zarađen od proizvoda učeničke zadruge, kako su nam sami đaci rekli, biće za početak utrošen na proširenje same proizvodnje. Ono što preostane u budžetu biće namenjeno za organizovanje ekskurzija, izleta i odlazaka na pozorište predstave, izložbe.


Foto prilog


Tagovi

Učeničko zadrugarstvo Zimnica Topola Srednja škola kralj Petar I Jovan Nikolić Ivan Borisavljević Nevena Đurić Miloš Petković


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!