• Zaštićena područja
  • 25.02.2019. 20:00

Osnovani Saveti korisnika u tri nacionalna parka u Srbiji

Saveti korisnika, koji će obezbediti bolje upravljanje zaštićenim područjima kroz povezivanje sa lokalnim zajednicama, osnovani su u tri nacionalna parka u Srbiji: "Tara", "Fruška gora" i "Đerdap" uz podršku WWF Adria programa "Zaštićena područja za prirodu i ljude".

Foto: WWF
  • 35
  • 1
  • 0

Ministarstvo zaštite životne sredine propisalo je osnivanje Saveta korisnika u okviru Zakona o nacionalnim parkovima, sa ciljem da se obezbedi održivo upravljanje resursima u najznačajnijim zaštićenim područjima u Srbiji. 

Bolje upravljanje zaštićenim područjima

Saveti korisnika, koji će obezbediti bolje upravljanje zaštićenim područjima kroz povezivanje sa lokalnim zajednicama, osnovani su u tri nacionalna parka u Srbiji: "Tara", "Fruška gora" i "Đerdap" uz podršku WWF Adria programa "Zaštićena područja za prirodu i ljude".

"Koliko je potrebno povećati broj i površinu zaštićenih područja, toliko je važno i unaprediti upravljanje u zaštićenim područjima i zaustaviti neodrživo korišćenje prirodnih resursa. Za to je neophodno uspostaviti redovno praćenje i unapređenje stanja biodiverziteta i dobrobiti koje ekosistemi obezbeđuju ljudima. Verujemo da će Saveti korisnika u nacionalnim parkovima tome doprineti", izjavila je pomoćnica ministra sektora za zaštitu prirode i klimatske promene u Ministarstvu zaštite životne sredine Jasmina Jović.

Savete korisnika čine predstavnici lokalnih samouprava, organizacija i udruženja čije se aktivnosti odvijaju na području nacionalnog parka. Oni će od sada učestovati u izradi planova i programa upravljanja nacionalnim parkovima, a prioritet je da se kroz povezivanje upravljača i lokalne zajednice obezbedi bolja zaštita, ali i promocija tog područja.

Uspešno upravljanje svima od koristi 

"Cij uspostavljanja Saveta korisnika jeste da se usaglase interesi stanovništva, organizacija, institucija i preduzeća iz nacionalnih parkova ili njihove neposredne okoline. Želimo da napravimo model koji će na održiv način povezati stanovništvo i nacionalne parkove, tako da uspešno upravljanje bude svima od koristi. Ako je lokalna zajednica uključena na pravi način, moguće je bolje upravljanje zaštićenim područjima, što doprinosi i boljem očuvanju prirode", istakla je Duška Dimović iz WWF Adria.

Unapređenje upravljanja zaštićenim područjima na Balkanskom poluostrvu jedan je od prioriteta WWF Adria, svetske organizacije za prirodu, u okviru programa “Zaštićena područja za prirodu i ljude” koji finansira Švedska razvojna agencija (Sida).

Pored saradnje sa lokalnim stanovništvom i korisnicima resursa, kroz projekat se promovišu i primeri dobre prakse iz regiona i sveta o načinima kako lokalno stanovništvo može imati društveno-ekonomske dobrobiti od života u nacionalnim parkovima. WWF je jedna od najvećih, širom sveta priznatih, nezavisnih organizacija, koja se bavi zaštitom prirode i ima aktivnu globalnu mrežu u više od 100 zemalja.


Tagovi

Nacionalni park Fruška gora Đerdap Tara WWF WWF Adria Jasmina Jović Duška Dimović


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Suncokret je u Južnom Banatu izuzetno podbacio, prinosi puno variraju od parcele do parcele u zavisnosti od primenjenih agrotehničkih mera. Prosečan prinos je oko 1800 kg po hektaru.