Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sremska Mitrovica
  • 22.04.2018. 19:00

Oštrenje noževa - pravi majstori uvek na ceni

U savremenom dobu, u kakvom živimo, sve je manje starih zanata koji polako izumiru. Ipak, postoje i oni koji odolevaju "zubu vremena", a jadan od njih je oštrački zanat, kojim se duže od 17 godina uspešno bavi jedan majstoj u Sremskoj Mitrovici.

Foto: Flickr / Jake Wilson
  • 2.152
  • 29
  • 0

Zanatlija Dušan Babić, inače po zanimanju mašinski tehničar, je pre 17 godina u uskoj jednosmernoj uličici, u centru Sremske Mitrovice, otvorio malu, neupadljivu radionicu za oštrenje noževa i makaza. Od tog vremena pa sve do danas on se uspešno bavi tim retkim, ali samo naizgled jednostavnim poslom, za koji tvrdi da nije baš lak. Babić napominje da oštrački zanat iziskuje mnogo vremena, strpljenja, a najviše preciznosti.

Oštrenje hirurške opreme zahteva veliku pažnju i preciznost

Kako prenosi RTV, majstor Dušan je zanat učio kod čuvenog oštrača StirijePetrovaradinu, a on je jedinstven na našim prostorima i po tome što osim osnovnih sečiva u domaćinstvu, godinama oštri i medicinske instrumente. Prema njegovim rečima, oštrenje medicinskih instrumenata je jako teško, jer zahteva veliku preciznost. Rez mora biti efikasan i odjednom napravljen. Ne sme se seckati više puta. Radi se dijamantom i različitim polirkama. Hirurške makaze moraju kompletno da se srede, da se ispoliraju, da se ultrazvučno očiste, da oko šrafova ne bi ostala prljavština, koja može da bude veoma opasna po pacijenta, dok se kod običnih (kućnih) makaza sav posao odradi za nekoliko minuta. 

Usavršavanje trajalo 5 godina

Osnovni alati koje koristi pri oštrenju su: tocila, polirke i različite vrste granulacija, a prvu mašinu je napravio od motora veš mašine. Babić naglašava, da mu je trebalo punih pet godina da sam bude zadovoljan izučenim zanatom, iako su, kako dodaje, mušterije i ranije bile zadovoljne. On tvrdi da mu je, kad je počinjao da se bavi tim zanatom, trebalo da naoštri jedan predmet oko sat vremena, a sada to obavi za desetak minuta. 

Najviše posla u sezoni svinjokolja

Dušanu na oštrenje redovno stižu i makaze iz Šapca, Rume, čak i iz Londona. Međutim, najviše posla ima za vreme sremskog svinjokolja. Za proteklih 17 godina rada u ovoj radionici naoštreno je nekoliko hiljada raznih predmeta, ali pre svega medicinskih instrumenata, za koje majstor ima poseban tretman, a kako ističe, naoštreno je samo ono oruđe koje u jednom potezu iseče običan papir.


Izvori

RTV


Tagovi

Oštrač Sremska Mitrovica Dušan Babic Nož Makaze Hirurški pribor Srem


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.