Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kućni ljubimci
  • 22.08.2023. 16:30

Otkrića: Ekstra devičansko maslinovo ulje dobro i za pse?

Samo nekoliko kapi može pseći obrok da pretvori u poslasticu. Kako ekstra devičansko maslinovo ulje deluje na kožu, težinu, ukus i imunološki sistem pasa?

Foto: Depositphotos/marcinm111
  • 109
  • 26
  • 0

Pas mog komšije zlatni labrador retriver po imenu Maks izaziva pažnju gde god se pojavi. Ne samo lepših polovina svoje vrste, nego i ljudi, pogotovo onih koji i sami imaju kućne ljubimce. Pliva, roni, trči… Voli ljude, a posebno je pažljiv prema deci.

 "Kao da su njegova", kaže komšija uz karakterističan osmeh. 

Tajna vitalnosti komšijskog Maksa

A zašto je uvek dobre volje i zašto mu se dlaka tako sjaji, a ne linja se tako često, što je inače karakteristično za njegove rođake iste rase? Iako je već napunio 14 ili, kako se računa, jednu više od 90 psećih godina života, vitalan je i oštrog uma. Inteligentan. U čemu je tajna?

"Pitajte njega", odgovara komšija, očigledno ponosan na svog četveronožnog ljubimca. "Verovatno ga posebno hranite", insistiram. "A ne, kupujem mu pseću hranu. Isto kao i drugi. Samo, u svaki obrok dodam kašičicu ekstra devičanskog maslinovog ulja i - to je sve", reče komšija i ode za svojim Maksom.

Uz kašičicu ulja dnevno vitalni i u dubokoj starosti (Foto: arhiv Arifa Sitnice)

Ostao sam začuđen. Puno puta čuo sam i pročitao da mediteranska prehrana sa maslinovim uljem, pomaže kod zdravlja ljudi, a evo izgleda pomaže i psima.

Dobro za kožu, težinu, ukus i imunološki sistem

Kako, nije mi vrag dao mira, pa sam počeo guglati ima li nekih stručnih otkrića na ovu temu. I, tako, naletim na poduži članak u američkom "Olive Oil Timesu" u kojem svetski stručnjaci, nutricionisti i veterinari iznose saznanja o tome kakve sve koristi kašičica maslinovog ulja dnevno donosi psima.

"Maslinovo ulje sadrži fitonutrijente, vitamin E i omega 3 masne kiseline koje pomažu u održavanju kože psa vlažnom i dobro nahranjenom za zdravu i lepu dlaku", rekla je direktorica kalifornijskog "McEvow Ranch" Kim Hug. Osim toga, dodala je, maslinovo ulje je bogato antioksidansima za koje se pokazalo da se bore protiv oštećenja slobodnih radikala i učinkovito jačaju imunološki sistem.

Prema Roverovoj informacionoj platformi za usluge nege za kućne ljubimce maslinovo ulje pomaže zdravlju psa za njegovu kožu, težinu, ukus i imunološki sistem. Nedavna istraživanja potvrđuju da ekstra devičansko maslinovo ulje sprečava isušivanje kože, umiruje perutavu kožu, podržava zdravlje srca i smanjuje upale. Za starije pse, to mogu da budu dobrobiti koje će da im promene život i pomognu im da ostanu agilni, fleksibilni i aktivni. Prednosti ekstra devičanskog maslinovog ulja uključuju njegovu sposobnost da promoviše zdravu kožu, ublaži svrab povezan s alergijama i smanji upalu.

Pomaže u prevenciji bolesti srca i smanjuje rizik od dijabetesa

Dermatolog iz Tenesija Kristofer Rider, izjavio je da povećani sjaj dlake pasa može da se vidi posle otprilike 30 dana dodavanja prehrani maslinovog ulja. Ali, evo i upozorenja. Maslinovo ulje ne treba trljati direktno na kožu jer ga psi obično ližu. Umesto da završe u gnjecavoj kaši, predlažu da svojoj hrani dodaju kašičicu maslinovog ulja.

Maslinovo ulje povećava i energiju pasa (Foto: Depositphotos/vkarafill)

Male količine maslinovog ulja takođe mogu da se dodaju hrani za kućne ljubimce kako bi se održala njihova idealna telesna težina .

Prema neprofitnoj organizaciji "Spanish Olive Oil Interprofessional", maslinovo ulje pomaže u prevenciji bolesti srca i smanjuje rizik od dijabetesa kod pasa. Konzumacija maslinovog ulja takođe povećava energiju odanih kućnih ljubimaca i pomaže u sprečavanju ćelijske oksidacije. Ono može da podstakne rad imunološkog sistema i spreči ili odloži kognitivni pad. Ključni antioksidansi kao što je vitamin E štite ćelijske membrane od oštećenja slobodnih radikala.

Stručni časopis Dogster, primećuje da je posebno korisno za starije pse i može da pomogne u održavanju oštrine njihovog uma.

Koliko kašičica dnevno i/ili nedeljno?

Mnogi brendovi hrane za pse već dodaju maslinovo ulje direktno u svoje proizvode. Prema Rover IT platformi, maslinovo ulje može hranu vašeg četvoronožnog prijatelja da napravi privlačnom i ukusnom. Malo maslinovog ulja može da pomogne da suva ili ustajala hrana bude ukusnija.

Ali koliko ulja dati svojim psima? Holistički veterinar i autor izveštaja Džudi Morgan predlaže ne više od jedne čajne kašičice maslinovog ulja po obroku. Prema španskom Interprofessionalu za maslinovo ulje, kašičica maslinovog ulja jednom ili dvaput nedeljno je uobičajna količina za dodavanje u hranu vašeg psa.

Mera je bitna u svemu. A umerenost je ključna i za korišćenje maslinovog ulja u nezi pasa. Zato svetski stručnjaci preporučuju razgovor s veterinarom pre promene ishrane vašeg ljubimca. Valjda su i naši edukovani o dobrobitima maslinovog ulja i za pse. Kako za kućne tako i pastirske.


Tagovi

Psi Prevencija Bolesti Doziranje Ekstra devičansko maslinovo ulje Imunološki sistem


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Nedjeljko je dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik nedeljnika i dnevnika Zadarski list. Moto: Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da rečima bude tesno, a mislima široko.