Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Digitalni tehničar
  • 16.05.2024. 14:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Futog

Otvoren nov obrazovni profil u futoškoj poljoprivrednoj školi - upis za 2024/2025

U okviru ovog profila, učenici uče kako rade pogonske i priključne mašine, po kom principu, kako se podešavaju i održavaju, ali i kako se njima neposredno rukuje. Kada to savladaju, uče kako da tom mehanizacijom rukuju na daljinu gde god je to moguće, rekao je nastavnik stručnih predmeta Goran Orelj

Foto: AK grafika
  • 536
  • 153
  • 0

Više od 75 godina Poljoprivredna škola sa domom učenika Futog obrazuje kadrove kroz atraktivne i inovativne smerove usklađene sa modernim tržištem, ali i sa savremenim stilovima života. Prilikom obeležavanja Dana škole (14.5.), najavljen je i početak novog obrazovnog profila - poljoprivredni tehničar digitalnih tehnologija.

"To je osavremenjen obrazovni profil tehničar poljoprivredne tehnike. U okviru ovog profila, učenici uče kako rade pogonske i priključne mašine, po kom principu, kako se podešavaju i održavaju, ali i kako se njima neposredno rukuje. Kada to savladaju, uče kako da tom mehanizacijom rukuju na daljinu gde god je to moguće", rekao je nastavnik stručnih predmeta Goran Orelj i dao primer rukovanja opremom u zaštićenom prostoru - plastenicima i staklenicima.

Orelj je za Agroklub predstavio nov obrazovni profil (foto: Predrag Rava)

Kako se aplikacije koriste, ovoj školi i njenim učenicima pomoći će dve renomirane firme mehanizacije i digitalnih tehnologija.

Nov profil, nova i oprema

Takođe, naš sagovornik je podsetio da je Poljoprivredna škola sa domom učenika Futog dobila sredstva (3,9 miliona dinara) po konkursu za naučno-obrazovne ustanove Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu za kupovinu traktora i drona.

"Nov traktor će nam služiti za vožnju, pošto đaci kod nas mogu da polažu za vozača traktora. Nadam se da će to biti model od 90 KS. Dron bi trebalo da bude prečnika 2,8 m, sa rezervoarom od 50kg namenjen za rasturanje mineralnog đubriva, a postoji mogućnost da će imati i adapter za apliciranje pesticida. Dakle, na nastavi, videćemo kako se taj dron, diže i spušta, ode na određeno mesto, snimi, vrati se, ako je potrebno korektivno đubrenje ili tretiranje."

Deca će učiti kako na daljinu da upravljaju novim tehnologijama (foto: Vedran Stapić)

Kako kaže Orelj, dobili su šifru novog obrazovnog profila i u upisnom planu se već nalazi poljoprivredni tehničar digitalnih tehnologija za sledeću školsku godinu.

"Budućim srednjoškolcima je ovaj profil interesantan. Očekujem da će se upisati jedno odeljenje od 25 ili 26 učenika", rekao je nastavnik ove srednje poljoprivredne škole i dodao da inače, broj upisanih đaka svih profila često zavisi od uticaja fluktuacije cena na tržištu na roditelje koji će svoju decu uputiti ili ne, na ovo zanimanje. Najčešće su to mladi koji dolaze iz ruralnih sredina i bave se poljoprivredom.

Bogata istorija

Škola u Futogu je osnovana 1947. godine i u samom početku bila je jednogodišnja brigadirska škola koja prerasta u dvogodišnju specijalnu gradinarsku školu, a zatim u oglednu poljoprivrednu školu opšteg smera sa trogodišnjim trajanjem. Četvorogodišnje obrazovanje uvedeno je 1949. godine i pored opšteg smera uvode se ratarski, stočarski, vinogradarski i voćarski smer.

Svim učenicima su za praktičnu nastavu na raspolaganju obradive površine, staklenici, plastenici, veliki broj različitih vrsta životinja, izmuzište, konjušnica, vetarinarska stanica i ostali resursi za savremeno obrazovanje. Uz sve to, škola raspolaže ženskim i muškim domom učenika, za sve one đake koji dolaze iz udaljenijih krajeva. Škola se inače nalazi na nekadašnjem grofovskom vlastelinstvu, a deo nastave se obavlja u dvorcu koji je sagrađen 1777. godine.

Naslovna fotografija: Predrag Rava/Vedran Stapić


Tagovi

Poljoprivredna škola sa domom učenika Futog Traktor Dron Poljoprivredni tehničar digitalnih tehnologija Upis Školaska godina


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U ovom spektru nema banane kakvu sam danas ponijela za doručak ;)
Koji broj biraš?