Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Analiza zemljišta
  • 26.11.2021. 10:00
  • Zlatiborski okrug, Užice

Otvorena laboratorija za analizu zemljišta u Užicu za četiri okruga

U nadležnosti Poljoprivredne savetodavne stručne službe Užice počela je da radi prva akreditovana laboratorija iz oblasti ispitivanja zemljišta na četiri okruga: Zlatiborskom, Moravičkom, Кolubarskom i Mačvanskom okrugu.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 268
  • 35
  • 0

Direktor Poljoprivredno stručne službe Užice dipl.ing. Ljubodrag Pantelić kaže da bi se svi postavljni ciljeve očuvanja plodnosti zemljišta ispunili neophodno je imati laboratoriju koja će tačno odrediti šta zemljištu nedostaje i šta je u višku.

"Retka su idealna zemljišta za poljoprivrednu proizvodnju, u većini slučajeva zemljišta su siromašna u određenim hranljivim materijama pa ih treba nadomestiti. Iz tih razloga je naša služba opremljena laboratorijom koja može veliki broj tih zahteva da ispuni", kaže Pantelić.

Biljke adekvatno obezbeđene hranivima bolje podnose stresne uslove

Laboratorija PSSS Užice postoji već duži niz godina, ali u zadnje dve godine je učinjen napor za njeno opremanje i osposobljavanje za usklađivanje sa zahtevima međunarodnog standarda ISO /IEC 17025:2017 u cilju izvršenja takvih zadataka.

Tokom poslednje dve godine opremljena je laboratorija u PSSS Užice

"Ministarstvo poljoprivrede šumarstava i vodoprivrede Republike Srbije svojim rešenjem nam je odobrilo da možemo radimo ispitivanje osnovnih parametara kontrole plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta. Ako proizvođač izvrši analizu zemljišta u akreditovanoj laboratoriji i postupa po preporuci iz rezultata analize veliki je garant da će uspeti u svojoj proizvodnji."

Uslov za subvencije

On dodaje da je redovna analiza zemljišta značajna ne samo za voćarsku, već i za ratarsku i povrtarsku proizvodnju.

"Gajene kulture adekvatno obezbeđene hranivima bolje podnose stresne uslove, otpornije su na bolesti i štetočine, a bolje podnose mraz i sušu nego one koje nisu. Adekvatno ishranjene biljke lakše se regenerišu nakon povreda, košenja, mraza ili napada bolesti i štetočina", kaže naš sagovornik i dodaje da pravovremenom primenom preporučene vrste i količine hraniva omogućiće se biljci kontinuiran rast i razvoj, time će proizvođač smanjiti troškove repromaterijala i postići bolje finansijske rezultate za svoje poljoprivredno gazdinstvo.

Zakonska obaveza proizvođača je da se najmanje jednom u četiri godine radi hemijska analiza zemljišta, tako da može da konkuriše za subvencije na lokalnom i nacionalnom nivou.

Najmanje jednom u četiri godine treba analizirati zemljište

Akreditovana laboratorija radi osam vrsta analiza zemljišta: pH u H 2 O i pH u КCl; sadržaj kalcijuma; sadržaj humusa; sadržaj azota; sadržaj fosfora; sadržaj kalijuma i sadržaj vlage u zemljištu.

"Za tačnost analize zemljišta od velikog značaja je vreme i način uzimanja uzoraka na terenu. Savetodavci naše službe redovno edukuju proizvođače na koji način i u koje vreme se može pravilno uzorkovati zemljišta za hemijsku analizu. Po urađenoj analizi radi se obrada podataka na osnovu koje se sačinjava preporuka i predlažu količine oplemenjivača poljoprivrednog zemljišta, upotreba organskih materija i mineralnih materija, količine i vreme primena", kaže Pantelić.

Zemljište je neobnovljiv resur

Nebojša Brzaković iz grupa za laboratorijska istraživanja objašnjava postupak ispitivanja zemljišta.

"Kada se uzme uzorak zemljišta predaje se u prijemnu kancelariju i ispunjava zahtev. Zatim taj uzorak ide na sušenje u prostoriju za sušenje, a nakon toga u drugu prostoriju gde se radi mlevenje. Kada se završi sušenje i mlevenje taj uzorak ide u prostor za analizu, a 200 gr se uzima kao uzorak za arhiviranje", objasnio je Brzaković i dodao da uzorak zemljišta mogu da donesu i fizički i pravna lice, ali i da iz PSSS Užice izlaze na teren.  

On preporučuje da se ispitivanje zemljišta radi u akreditovanim laboratorijama, prvensteno zbog tačnosti ispitivanja, a na proizvođačima je izbor gde će to da uradi. Rukovodilac kvaliteta, grupa za laboratorijsko ispitivanje PSSS Užice Ana Đoković podsetila da je zemljište neobnovljiv resur i neprocenjivo prirodno blago.

Zemljište predstavlja jedan od najvažnijih resursa u proizvodnji hrane, kaže Đokovićeva

"Zato je od velikog značaja da svako od nas učini sve što može da ga ne uništava i ne degradira. Zemljište predstavlja jedan od najvažnijih resursa u proizvodnji hrane, ali se na našim prostorima samo delimično pravilno iskorišćava, a najvećim delom zastupljeno je stihijski nepravilno đubrenje bez ikakvih analiza takozvano 'iskustveno đubrenje'", kaže Đokovićeva i dodaje da takvim načinom korišćenja đubriva ne samo da se postižu loši rezultati u poljoprivrednoj proizvodnji već je zemljište podložno degradiranju i zagađenju.

"To dovodi do smanjenja sposobnosi zemljišta da izvrši svoju ulogu kao sredina za gajenje biljaka, kao regulator vodnog režima i kao filter značajan za očuvanje životne sredine. Manji prinosi u proizvodnji daju manje finansijske rezultate čime finansijska moć pojedinca i društva slabi."


Foto prilog


Tagovi

Ljubodrag Pantelić PSSS Užice Laboratorija za analizu zemljišta Hraniva Nebojša Brzaković Uzorkovanje zemljišta Ana Đoković


Autorka

Zvezdana Gligorijevic

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.

Da li podržavate proteste ratara u Srbiji?

2746

  • 10.08.2022. - 20.08.2022.

Glasova: 2562

Da, potpuno su opravdani 93,3%

Glasova: 130

Ne, nemaju prava da se žale 4,7%

Glasova: 54

Nisam upućen/a i ne zanima me 2,0%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Mali bodljikavi plašljivko - iako ima bodlje jež je najplašljiviji sisar, večito gladan, a u lov kreće najčešće noću. Ovaj maleni lepotan uselio nam se u dvorište!