Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plan ministra Krkobabića
  • 11.04.2017. 10:30

Otvoriti 500 zadruga i svakoj dati po 50.000 evra

Zadruge nastaju na interesnim osnovama, zarad održivog razvoja i opstanka posla. Ako je interesna osnova da se dobije 50.000 evra, onda će takva zadruga opstati dok se novac ne potroši.

Foto: TeroVesalainen / Pixabay, Đorđe Simović
  • 5.469
  • 270
  • 0

Za nekoliko sati u Palati Srbija na Novom Beogradu, ministar bez portfelja zadužen za razvoj i rad javnih preduzeća Milan Krkobabić predstaviće ambiciozan plan otvaranja 500 zadruga u 500 sela. Država ovim projektom namerava da svaku novoosnovanu zadrugu pomogne sa 50.000 evra.

ZSV samo kurtoazno pozvan

Medije su na skup nazvan "Prolećno okupljanje zadrugara" pozvali Zadružni savez Srbije i PR služba ministra Krkobabića. Zadružni savez Vojvodine je dan pre skupa samo kurtoazno pozvan, kaže njegov predsednik Radislav Jovanov. Kakvu to poruku šalje? Da će država pomagati samo zadruge u centralnoj Srbiji?

Jovanov: Bolje pomagati postojeće zadruge nego otvarati nove

Radislav Jovanov kaže da će prisustvovati skupu u Palati Srbija da bi video o čemu se radi. Kaže da bi pametnije bilo da se država odlučila da pomogne postojeće, manje-više uspešne zadruge, nego da otvara nove:

Jovanov: ZSV je samo kurtoazno pozvan

"Našim zadrugama nedostaje mladih, stručnih kadrova, ratara, voćara, zaštitara, agroekonomista. Ulaganje države u njihov angažman sigurno bi se vrlo brzo isplatilo. Tako bi postojeće zadruge bile još uspešnije".

A da neophodnog stručnog kadra ima potvrđuje i činjenica da ih je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje više od 2.000. Dobrim delom su to oni stručnjaci koji su pre nekoliko godina angažovani kao asistenati savetodavaci kada je ministar poljoprivrede bio Dušan Petrović.

Sprečiti malverzacije

Predsednik ZSV-a kaže da bi morala da postoji jasna procedura po kojoj će se novac dodeljivati:

"Ovako, po postojećem zakonu, moguće je da se okupi petoro ljudi, da osnuju zadrugu i dođu do tih 50.000 evra. To bi država svakako trebalo da spreči. U Vojvodini imamo preko 700 zadruga, dok je aktivnih 406. Najbolje od njih bi svakako dobro iskoristile državnu pomoć".

Kako nastaju zadruge?

Više puta smo u poslednjih nekoliko meseci slušali Krkobabića kako najavljuje otvaranje 500 zadruga. Kako zadruge nastaju, pitanje je svih pitanja. Pa tako što se ljudi poslovno zainteresovani okupljaju oko jedne ideje. I posluju prema deset zadružnih principa: dobrovoljnost, solidarnost, demokratičnost, ekonomsko učešće, jednaka prava upravljanja samostalnost, zadružno obrazovanje, međunarodna saradnja, učešće u javnom životu i briga za zajednicu.

Foto: TeroVesalainen / Pixabay, Đorđe Simović


Tagovi

Milan Krkobabić Zadruge Radislav Jovanov


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."