Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 05.01.2024. 16:20

Ove nedelje trgovalo se samo pšenicom - 19 dinara za kilogram

Berzanski ugovor zaključen je prvog radnog dana za pšenicu sa proteinom minimum 11 odsto po ceni od 19,00 din/kg bez PDV-a (20,90 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja i ponder cenu. U odnosu na prošlonedeljnu, cena je bila niža za 1,81 odsto.

Foto: Đorđe Lalić
  • 582
  • 73
  • 0

Skraćena radna nedelja za nama bila je izuzetno mirna, pri čemu je primetno bilo odsustvo učesnika na tržištu zbog praznika, te je aktivnost bila slaba. Za tri radna dana u novoj godini prometovano je 100,00 tona robe ukupne finansijske vrednosti 2.090.000,00 dinara. Trgovalo se pšenicom. Tržište kukuruza je tokom sva tri dana bilo izuzetno mirno. Prvog radnog dana je tražnja bila tek nešto izraženija od ponude, da bi ostatak nedelje obeležila ujednačeno slaba ponuda i tražnja. Nudio se i potraživao kukuruz sa analizom na aflatoksin, ali zbog razlike u paritetu i ceni tražene i nuđene robe nije došlo do zaključenja berzanskih ugovora.

Pšenica je jedina kultura za koju je ove sedmice zaključen robno - berzanski ugovor, iako ni na tržištu pšenice nije bilo veće aktivnosti. Kupci su potraživali pšenicu sa 11 do 12 odsto proteina, dok se u ponudi najčešće nalazila pšenica sa višim parametrima kvaliteta. Berzanski ugovor zaključen je prvog radnog dana za pšenicu sa proteinom minimum 11 odsto po ceni od 19,00 din/kg bez PDV-a (20,90 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja i ponder cenu. U odnosu na prošlonedeljnu, cena je bila niža za 1,81 odsto.

Na tržištu soje zabeležena je izuzetno slaba aktivnost tokom ove nedelje, pri čemu je tražnja bila izražena na paritetu CPT kupac. Do zaključenja berzanskih ugovora nije došlo.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

Berza 3.1-5-5.1

Ukrajinski zamah prodaje

Prva sesija ove godine na evropskim tržištima je bila relativno mirna, za razliku od Čikaga, gde je bilo užurbano. Mnogi trgovci su još uvek odsutni, što ograničava trgovinu. Odnos evro/dolar je i dalje u fokusu učesnika na tržištu, jer se smatra ključnim faktorom gubitka konkurentnosti, naročito francuske pšenice. Poslednji tenderi su pokazali nedostatak privlačnosti pšenice koja se smatra preskupom, suočena sa konkurencijom iz istočne Evrope. Ukrajina je zvanično objavila svoje izvozne podatke i decembar je obeležen snažnim zamahom prodaje.

Više od sedam miliona tona žitarica je isporučeno, uključujući 4,8 mil t preko Odese, što je izuzetan rezultat uzevši u obzir odsustvo koridora. Tržište pšenice ostaje pod pritiskom, početkom januara, uprkos slabljenja evra prema dolaru. Cene pšenice na Evronekstu su dalje pale. Ovaj trend snižavanja išao je zajedno sa velikim trgovanim količinama, sa svim fjučersima za ovu robu zajedno prelazeći 51.000 lotova. Uprkos usporavanju aktivnosti na fizičkom tržištu posle praznika, količine na Evronekstu su se vratile na normalnije nivoe.

U sektoru uljarica, posle pada prethodnog dana, cene uljane repice su rasle, iako bez povratka na prošlonedeljne nivoe. Zajedničko slabljenje cena palminog ulja, soje i kanole pritiska evropske cene. Godina je počela sa padom američkih cena, posle nekoliko dana bez trgovine. Kao što se očekivalo, poslednje izvozne prodaje u 2023. su bile manje, sa 274.000 t pšenice, 570.000 t kukuruza i 962.000 t soje. Iako su neki ljudi ohrabreni vremenskom prognozom za Brazil, šteta je već učinjena, uzevši u obzir zabeležene padavine u nekim proizvodnim državama, gde je suvo vreme već uzelo svoj danak. Iako se očekuje da će proizvodnja soje i kukuruza I dalje biti relativno dobra, to je daleko od početnih procena. Treba reći da lokalni učesnici na tržištu jedan za drugim smanjuju svoje prognoze, upravo dok počinje žetva soje.

Prati se vlaga u zemljištu

U nekoliko narednih nedelja će početi setva safrine (drugi usev kukuruza), što je ključni događaj na početku 2024. Posle oštrog pada krajem godine, dolar jača od početka 2024. To dovodi do slabljenja cena u Čikagu. Meka crvena ozima pšenica se vratila na najniže nivoe od početka decembra. Što se tiče useva, poboljšanje stanja ozime pšenice u Kanzasu je takođe ohrabrujuće, sa 79% površina ocenjenih "dobro do odličn". Ipak, količina vlage u zemljištu ostaje važan faktor koji treba pratiti. Vremenske prilike, koje se čini da se popravljaju u Južnoj Americi, uticale su na cene kukuruza i soje.

Struktura prometa na Produktnoj berzi za decembar 2023.

Tokom meseca decembra preko Produktne berze prometovano je ukupno 6.610,00 tona robe, finansijske vrednosti 168.046.700,00 dinara. Najviše se trgovalo kukuruzom, koji je u ukupnom obimu prometa učestvovao sa 56,35 odsto. Cene svih primarnih poljoprivrednih kultura zabeležile su rast u odnosu na mesec dana ranije.

Berza decembar 2023.

Kukuruz

Kukuruz je u decembru bio primarna kultura u trgovanju. Početak meseca obeležilo je povećanje aktivnosti, pri čemu je tokom celog meseca ponuda bila dosta slabija od tražnje. Kupci su najviše interesovanja pokazali za kukuruz sa analizom na aflatoksin. Strukturu kupaca činili su pretežno izvoznici, trgovci i domaći prerađivači. Sredinom meseca primetan je bio i cenovni raskorak između ponude i tražnje, a poslednja nedelja decembra bila je izuzetno mirna uz smanjenje aktivnosti učesnika na tržištu. Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 17,20 do 19,00 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 17,91 din/kg bez PDV-a (19,70 din/kg sa PDV-om), što u odnosu na novembar predstavlja rast cene od 9,51 odsto. Trgovalo se i kukuruzom sa preuzimanjem do 29. 02. 2024. po ceni od 18,00 din/kg bez PDV-a, kao i kukuruzom na paritetu CPT luka po ceni od 18,50 din/kg bez PDV-a.

Pšenica

Pšenica je tokom ovog meseca u ukupnom obimu prometa učestvovala sa 25,64 odsto. U prvoj polovini meseca bila je primetna povećana tražnja u odnosu na ponudu, da bi od sredine meseca došlo do smanjenja aktivnosti, kako na strani ponude, tako i na strani tražnje. Pšenicom se tokom decembra trgovalo u cenovnom rasponu od 19,00 do 24,00 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta. Ponder cena iznosila je 20,89 din/kg bez PDV-a (22,98 din/kg sa PDV-om), te je zabeležen cenovni rast od 2,68 odsto u odnosu na novembar. Trgovalo se i pšenicom na paritetu CPT kupac uz plaćanje po isporuci po ceni od 20,50 do 24,71 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta, a prometovana je i pšenica sa hektolitrom 72 kg po ceni od 18,30 do 18,50 din/kg bez PDV-a.

Soja

Kao i u novembru, ni tokom ovog meseca na tržištu soje nije bilo veće aktivnosti, pri čemu je u drugoj polovini meseca tražnja bila izražena na paritetu CPT kupac. Sojinim zrnom se trgovalo u cenovnom opsegu od 52,50 do 55,00 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta. Ponder cena iznosila je 53,69 din/kg bez PDV-a (59,06 din/kg sa PDV-om), te je primetan uzlazni trend cene od 4,94 odsto. U ukupnom prometu soja je učestvovala sa 10,29 odsto.

Stočni ječam

Nakon blagog povećanja aktivnosti na tržištu stočnog ječma krajem novembra, u decembru je tržište ponovo bilo mirno. Trgovalo se stočnim ječmom sa hektolitrom 60 kg po ceni od 16,90 do 17,00 din/kg bez PDV-a.

Suncokretova sačma

Suncokretova sačma sa 33nodsto proteina je tokom ovog meseca izazvala više interesovanja nego u novembru, te je u ukupnom obimu prometa učestvovala sa 5,07 odsto. Njom se trgovalo u cenovnom rasponu od 30,50 do 31,50 din/kg bez PDV-a.

Stočno brašno

Od ostalih roba, prometovano je stočno brašno na cenovnom nivou od 13,30 din/kg bez PDV-a.


Tagovi

Cena pšenice Produktna berza Cena žitarica Promet žitarica Trgovanje Stanje na tržištu Svetsko tržište žitarica


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)