Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene đubriva
  • 29.03.2024. 18:00

Pad cene đubriva očekuje se u aprilu?

U Evropi su uvozne cene amonijum nitrata i kalcijum amonijum nitrata pod velikim pritiskom.

Foto: Depositphotos/MikeMareen
  • 11.060
  • 740
  • 0

Na svetskom tržištu ove nedelje pale su cene uree, naročito za datume u aprilu. 

Terminske cene uree pale su na ispod 370 USD po toni, što je nova dvomesečni najniži nivo. Razlog je niža cena prirodnog gasa, navodi Trading Economics. Veliko globalno snabdevanje ovim energentom, podstaknuta blagom zimom, omogućila je proizvođačima da povećaju proizvodnju. 

Nesigurnost na tržištu

Ističu da pritom indijska vlada aktivno zagovara smanjenje zavisnosti poljoprivrednika o hemijskim đubrivima, zbog zabrinutosti za plodnost zemljišta i ljudsko zdravlje. Uvoz u toj zemlji se smanjio za 21 odsto 2023. godine. 

Stalni napadi pobunjenika u Crvenom moru doprinose trajnim nesigurnostima u trgovini, što predstavlja izazov za globalnu trgovinu.

Cena ove vrste đubriva u izvoznim lukama na Bliskom istoku je za aprilski ugovor još niži, 322 USD po toni. Slična je situacija i u Egiptu, gde urea za mart košta 365 USD/t, a za april samo 325 USD, piše Agrarheute. Budući da je prolećno đubrivo na severnoj hemisferi zapravo već završena potražnja i poljoprivrednika i trgovaca očigledno slabi. 

Rusi imaju problem sa zalihama

U Evropi su uvozne cene amonijum nitrata (AN) i kalcijum amonijum nitrata (KAN) takođe pod velikim pritiskom. Potencijalni kupci radije čekaju da vide koliko će pad za ureu povući prema dole druga azotna đubriva. 

Ruski proizvođači AN-a očito imaju sve veći problem sa zalihama, jer Evropa i Brazil ne kupuje gotovo nikakvu robu, kažu analitičari. 

Cene fosfornog đubriva takođe padaju nakon što je Kina, najveći svetski izvoznik dijamonijum fosfata (DAP), nastavila s izvozom, izveštavaju trgovci. I za DAP su nedavno pale u SAD-u, što znači da se uskoro može očekivati ​​sličan trend u Evropi. 

Stanje u Nemačkoj 

Globalne korekcije cena u Nemačkoj se očekuju u aprilu, što će verovatno dovesti do smanjenja za azotna i fosforna. U Francuskoj navodno već padaju. 

Krajem aprila spot (fizičke) tržišne cene uree u nemačkim uvoznim lukama bile su nešto ispod 460 evra po toni, što je jednako visoko kao na početku meseca i gotovo 20 evra više nego u februara. 


Tagovi

Urea Gnojivo Cena đubriva Cena uree Cena KANA Tržište đubriva


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u