Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plaćanje PDV-a
  • 13.04.2024. 16:00

PDV u poljoprivredi - saznajte da li ste u obavezi da plaćate porez

Poljoprivrednik postaje obveznik PDV- a kada u prethodnih 12 meseci ostvari ukupan promet veći od osam miliona dinara.

Foto: Depositphotos/Goodluz
  • 2.010
  • 129
  • 0

Ukoliko se bavite određenom poljoprivednom delatnošču ili imate ovo u planu, važno je da znate kada ste u obavezi da plaćate porez na dodatu vrednost (PDV). Agroekonomista daje detaljan odgovor na ovo pitanje.

PDV je opšti porez na potrošnju koji se obračunava i plaća na isporuku dobara i pružanje usluga u svim fazama proizvodnje i prometa dobara i usluga, kao i na uvoz dobara, osim ako zakonom nije drugačije propisano.

“Poljoprivrednik poreski obveznik je lice koje samostalno obavlja promet dobara i usluga, u okviru delatnosti poljoprivrede i šumarstva”, kaže savetodavac za agroekonomiju u PSSS Knjaževac Dragan Kolčić.

Promet od osam miliona dinara

Ovaj agroekonomista pojašnjava da postoje dve stope PDV-a:

  • opšta stopa od 20 odsto i
  • posebna stopa PDV od 10 odsto po kojoj se oporezuju promet hleba, mleka, mlečnih proizvoda, brašna, šećera, jestivog ulja, masti, meda, voća, povrća, mesa, ribe, jaja, žitarica, đubriva, sredstava za zaštitu, sadnog materijala, smeša za ishranu stoke i žive stoke.

“PDV se ne plaća na promet zemljišta - poljoprivrednog, šumskog, građevinskog, izgrađenog ili neizgrađenog, kao i na davanje u zakup tog zemljišta. Poljoprivrednik postaje obveznik PDV- a kada u prethodnih 12 meseci ostvari ukupan promet veći od osam miliona dinara. Tada je dužan da podnese evidencionu prijavu nadležnom poreskom organu i to najkasnije do isteka roka za predaju periodične poreske prijave."

Evidencionu prijavu podnosi i mali obveznik, odnosno poljoprivrednik koji je ostvario promet manji od osam miliona dinara, a koji se dobrovoljno opredelio za obavezu plaćanja PDV.

Šta ulazi u promet?

U ukupan promet ulaze prihodi od:

  • prodaje poljoprivrednih i šumskih proizvoda;
  • premija povezanih sa prometom dobara (premija za mleko);
  • obavljenih poljoprivrednih usluga.

U ukupan promet ne uračunavaju se podsticaji koji nisu povezani sa prometom dobara i usluga (regresi, podsticaji po grlu stoke).

“Poljoprivrednik obveznik PDV-a dužan je da podnese poresku prijavu, izdaje račune o obavljenom prometu dobara i usluga, vodi evidenciju u skladu sa zakonom. Takođe, da obračunava i plaća PDV i podnosi poreske prijave, ali i da dostavlja obaveštenja poreskom organu u skladu sa zakonom”, precizira Kolčić.

Dve godine u sistemu

Obveznik PDV- a najmanje dve godine mora ostati u ovom sistemu. Po isteku roka, ukoliko ne ispuni obavezan uslov, može da podnese zahtev za prestanak obaveze plaćanja PDV-a.

“Poljoprivrednik čiji ukupan promet dobara i usluga u prethodnih 12 meseci nije viši od osam miliona dinara ne obračunava PDV za promet dobara i usluga, nema pravo iskazivanja PDV u računima, nema pravo na odbitak prethodnog poreza i nije dužan da vodi evidenciju propisanu zakonom”, zaključuje ovaj agroekonomista.


Tagovi

PDV Porez na dodatu vrednost Dragan Kolčić PSSS Knjaževac Ukupan promet Poreska prijava


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prodajem 10 ha poljoprivrednog zemljišta kat.parcela 880 Sremska rača pored auto puta za Sremsku Raču 063663612