Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 27 traktorista
  • 19.04.2024. 12:00

Po jednu ljutu, pa u polje: Na traktorijadi obradili četiri hektara zemlje

Ono što traktorijadu Dragana Janjića izdvaja od ostalih, jeste da nema nikakvog takmičenja, nego se odradi domaćinski posao.

Foto: Slobodan Živanić
  • 107
  • 32
  • 0

Traktorijade nisu nepoznanica i važe za narodna veselja koja se ne propuštaju. Takmičenja, adrenalin, jaganjci, muzika, glavna su im obeležja, ma skoro kao posebni vašar.

Ipak, postoje i one drugačijeg sadržaja i karaktera. Jedna takva održala se u komšiluku. 

Vredni prnjavorski traktoristi

Naime, Dragan Janjić iz Brezika kod Prnjavora (BiH) proteklog vikenda organizovao je šestu traktorijadu. Ono što njegovu manifestaciju izdvaja od ostalih, jeste to da nema nikakvog takmičenja u navlačenju traktora, vuči klada i vožnji prikolice, nego da se odradi domaćinski posao.

Oralo se sve u šesn'est

"Mi se pre svega okupimo da se družimo, ali i uradimo valjan posao, što bi rekli. Ove godine se okupilo 27 traktora sa mehanizacijom, što sa plugovima, frezama, drljačama, sejačicama, valjcima, tako da se posao uradi u kompletu. Obradili smo na ovoj traktorijadu površinu od oko četiri hektara. Sve su to moji prijatelji, poljoprivrednici radnici, familija, komšije, kumovi, dobri domaćini", kaže Janjić za Agroklub.

Na Draganovom druženju okupili su se traktoristi iz Brezika, Vijačana, Šarinaca, Vršana, Mravice, Okolice i Osoja, sela sa područja grada Prnjavora.

"Baš kao nekada, kada se ljudi okupe pa rade volovima ili kad je akcija u polju sa ljudima, kod mene je to sada sa traktorima. Sve počinje od kafe i jedne ljute kod kuće, a onda krećemo da radimo. Naravno, doručak je na oranicama, a na kraju ne može da nas zaobiđe večera i druženje uz muziku", ističe ovaj vredni domaćin.

Oborili sopstveni rekord

Ovaj skup sasvim slučajno je započeo, priča nam Dragan. Trebala mu je pomoć oko oranja, pričao je sa komšijama i tada ih se, prve godine, okupilo sedam kako bi odradili posao.

Završnica uz iće i piće

"I tako nekako je sve krenulo. Već naredne godine bilo nas je 11, zatim 14 i prošle 18, dok smo ove oborili sve rekorde i čak 27 traktorista je bilo. Nadam se da će nas dogodine biti još više", navodi Janjić.

Zahvalan je svakom domaćinu koji je doprineo svojim traktorom i umećem da se obradi zemlja.


Tagovi

Traktorijada Dragan Janjić Obrada zemlje Oranje Skup traktorista Domaćinski posao Traktoristi


Autor

Slobodan Živanić

Više [+]

Dugogodišnji novinar i TV voditelj iz Dervente. Uređivao je i vodio emisiju o poljoprivredi na jednoj lokalnoj televiziji.