Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Work away
  • 08.04.2018. 21:00

Počekovina: Miloš obnavlja kuću od blata, a pomažu mu volonteri iz celog sveta

Miloš Vukčević (38) iz Beograda odlučio je da se posveti porodičnom imanju u Rasinskom okrugu, gde obnavlja kuću, uzgaja voće i pravi rakiju.

Foto: privatna arhiva Miloša Vukčevića
  • 2.848
  • 133
  • 1

Miloš Vukčević (38) iz Beograda je ekonomista za marketing, koji je osim u našoj zemlji, radio i na Malti. Nakon svega, odlučio je da proizvodi voće i rakiju, a svoje mesto pronašao je na porodičnom imanju u jednom od najstarijih sela u Rasinskom okrugu - Počekovini, kraj Trstenika. Ovde se nalazi i stara kuća u srpskom stilu, napravljena pre oko 120 godina, koju je Miloš rešio da obnovi. Njegov pradeda u njoj je živeo do 1984. godine. Miloš ovde boravi od aprila do zimskih dana.

Zemljani pod, odlična izloacija, a najveći potrošač - sijalica

U ovoj staroj kući pod je zemljani i prekriven je ponjavama od konoplje. Zidovi su od blata i pleve, a izvor vode je u dvorištu. Spava se na slamaricama na krevetima, koje su punjene listovima kukuruza. U sobi se nalaze jedna peć i jedan drveni sto. Izolacija je odlična - leti je prijatno, a zimi se lako zagreje. Interenta i televizije nema, a najveći potrošač struje je sijalica. Hrana se priprema na šporetu na drva. Uskoro će biti napravljeno kupatilo - tuš za koji se voda greje na drva.

U obnovi pomažu volonteri iz celog sveta

Miloš je saznao za sajt Work away, na kom oko 35.000 domaćina iz 170 zemalja nudi volontiranje za smeštaj i kulturološku razmenu. Kada je napisao da mu je potrebna pomoć, stranci su počeli da se javljaju i da dolaze u Počekovinu. Bilo je Turaka, Nemaca, Brazilaca, Francuza, Rusa. 

Stranci
Stranci pomažu u različitim poslovima

"Dopali su im se moj način života i rada, odnosno nova dimenzija života, da iz jednog uređenog sistema odete u drugi, u kojem nemate ni internet ni uslove za život. Ne mogu da vam opišem iskustvo kupanja na reci, jer kad posle napornog dana uskočite u Moravu, iz nje izađete potpuno regenerisani. Ne postoji spa centar koji može da vas povrati kao reka, kao priroda, kao taj život tamo. Počeo sam da se osećam srećno i ispunjeno u svemu tome, a zatim su volonteri upoznavali taj život i davali svoje preporuke", rekao je MIloš za sajt Priče sa dušom i dodao: "Jedna devojka iz Moskve mi je jednom rekla da posle 10 godina rada u kancelariji nije imala priliku da vidi rezultat svog rada, a ovde je, nakon što je okopala baštu, to odmah saznala".

Posao zbog koga se na kraju dana osećate fenomenalno

Osim što obnavlja porodičnu kuću, Miloš je posadio voćnjak sa oko 300 sadnica šljive i dunje, pa stranci pomažu i u ovim radovima. U pripremi je i organska bašta. U jednoj prostoriji u kući proizvodi i rakiju od šljive, kao i posebnu rakiju od suvih šljiva, koju je plasirao na tržište. Njegova ideja je da taj posao jednim delom izdržava domaćinstvo. 

"To je takav način života da ne osećate brige, da ne razmišljate o tome šta će sutra biti, da radite fizičke poslove koji vas izmore, da se družite sa ljudima, da ne pričate o politici i o teškim temama, već o zdravim temama, da se šetate, da radite na zemlji i da se na kraju dana osećate fenomenalno", poručuje Miloš Vukčević.


Izvori

Priče sa dušom


Tagovi

Miloš Vukčević Počekovina Stara kuća Volonteri Voćnjak Rakija Work away


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.