Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 13.11.2023. 11:00

Počeo protest poljoprivrednika

Poljoprivrednici su izašli sa svojim traktorima i priključnim mašinama do tri metra širine.

Foto: Mileta Slankamenac
  • 490
  • 113
  • 0

Danas (13.11.) počeo je protest Ujedinjenih udruženja poljoprivrednika Srbije na nekoliko lokacija u zemlji. Blokade traju sat vremena sa propuštanjem po pola sata, dok će kola Hitne pomoći i policije imati slobodan prolaz.

Blokiran je put Stara Pazova - Banovci, kod mlina Beška agrar pored Mol pumpe, zatim put između Starog Žednika i Subotice, javili su lokalni mediji. Iz Kisača krenula je kolona prema Rimskim šančevima.

"Trenutno je tu 30 traktorista iz Kisača. Na izabranoj lokaciji se sastajemo sa drugarima iz okolnih sela", rekao je Goran Filipović za Agroklub.

Poljoprivrednici iz Botoša su stigli u Čentu, Saša Tomas iz Vojvode Stepe na putu je sa još 15-ak svojih kolega prema graničnom prelazu Srpska Crnja.

"Tamo nas čekaju meštani Srpske Crnje i dolaze još iz Banatskog Karađorđeva. Onda donosimo dalje odluke", rekao je Tomas za naš medij.

Poljoprivrednici su izašli sa svojim traktorima i priključnim mašinama do tri metra širine.

Nakon nekoliko dana sastančenja pojedinačnih udruženja, proizvođači čiji su članovi Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice, Saveza udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac doneli su odluku da izađu na proteste zbog, kako su naveli u saopštenju, "neispunjenog sporazuma" potpisanog sa Ministarstvom poljoprivrede.

Resorno ministarstvo se juče oglasilo sa "otvorenim vratima" za sve proizvođače upravo u 11h, da dođu na otvoren i konstruktivan razgovor o poboljšanju položaja poljoprivrednika u ovoj i narednim godinama. No, poljoprivrednici nisu zainteresovani za razgovor već za ispunjenje "više puta ponavljanih" zahteva.

Pored gore pomenuta četiri udruženja, aktivno učešće u organizaciji protesta dala su udruženja i poljoprivrednici iz Elemira, Bavaništa, Padine, Sombora, Bačke Palanke, Bačkog Petrovca, Čelareva, Kulpina, Dolova, Crvenke, Čeneja, Kisača, Perleza, Stepanovića, Futoga, Žablja, Farkaždina, Vojvode Stepe, Banatskog Karađorđeva, Kikinde, Stare Pazove, Đurđeva, Čuruga, Inđije, Botoša, Čente, Gospođinaca, Orlovata, Tomaševca, Idvora, Kobilja, Bača, Bajske, Vilova i Ćuprije.

Podršku su dali "Naše mleko", "Za spas i opstanak stočara Zapadne Srbije", "Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja" i udruženje "Stig".

Pretnje oduzimanjem vozila

Pre 10h, poljoprivrednicima Ćuprije koji su se spremali da blokiraju put kod autobuske stanice kad se siđe sa auto-puta, stizale su "pretnje ljudi iz SUP-a".

"Svima koji nisu registrovani pisaće se prijave i oduzimaće se vozila i da paze šta rade. Sad sam ja po gradu i vidim da policije ima previše, ali mi idemo na sve ili ništa", rekao je za Agroklub Nenad Lukić, poljoprivrednik iz Ćuprije i dodao da se očekuje od 25 do 40 traktora na blokadi.

Koje je vaše mišljenje o ovoj temi, ostavite u komentaru ispod teksta.

Foto prilog


Tagovi

Protest Blokade Blokiran saobraćajnice Ministarstvo poljoprivrede


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...