Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 17.05.2023. 09:00

Počinju blokade, poljoprivrednici odlučni u svojim zahtevima

Do sada se nikome od poljoprivrednika koji protestuju nije javljao niko iz Ministarstva, ali njihovi zahtevi ostaju isti.

Foto: Đorđe Lalić
  • 517
  • 122
  • 0

Savez udruženja poljoprivrednika Srbije juče je krenuo sa protestima u više gradova Srbije, kažu neće se skloniti do ispunjenja zahteva, a danas zvanično kreću i sa blokadom saobraćaja. U Požarevcu se juče okupilo oko 250 traktora.

"Danas ćemo da blokiramo veliki bulevar i takvo je stanje do daljnjeg", rekao je Nedeljko Savić iz Udruženja "Stig". 

Kako prenosi Dnevnik, blokiran je magistralni put Zrenjanin - Novi Sad, zatim lokalni i magistralni putevi u Nišu i drugim gradovima, dok su poljoprivrednici iz Bavaništa sa oko 50 traktora izašli na stari put koji vodi ka Pančevu.

Cilj je Beograd

U Novom Sadu se juče okupilo preko 50 traktora ispred Novosadskog sajma, a u 10h kreću za Banovinu - odnosno plato ispred Vlade Vojvodine.

"Ići ćemo Futoškom ulicom do Banovine, tamo se parkiramo i nikome ne smetamo i ne blokiramo ništa. U 13h se vraćamo ispred Sajma, i od 17h do 18h blokiramo raskrsnicu Novosadskog sajma i Bulevara Oslobođenja i raskrsnicu sa Bulevarom kralja Petra I", rekao je Goran Filipović ispred "Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije", dodajući da se danas očekuje 50 novih traktora iz okolnih mesta.

Stiže podrška - još 50 traktora u Novi Sad

U Rači ratari su odlučili da sklone svoju mehanizaciju jer ne žele da budu na smetnji svojim sugrađanima - njihov cilj je Beograd.

"Planiramo u petak odlazak za Beograd sa mehanizacijom. Sada sedimo i razgovaramo, daleko je to nama, a mi smo nestrpljivi. Oni (Vlada) imaju naše zahteve na stolu. Aleksandar Vučić nudi razgovore za subotu, tada je već kasno", rekao je Milan Milošević ispred šumadijskog dela Saveza koji je juče sa svojim kolegama bio okupljen u broju od 25 traktora.

Inače, juče je na fejsbuk stranici "Ekološki front Novi Sad" objavljen poziv za "Veliku beogradsku traktorijadu" u petak 19. maja u 18h. 

Nikome se od naših sagovornika nije javljao niko iz Ministarstva za sada, ali kako je objavio Alo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas želi da razgovara sa poljoprivrednicima koji hoće da rešavaju svoje probleme, ali ne sa, kako je rekao, "profesionalnim demonstrantima".

Zahtevi poljoprivrednika ostaju isti - da:

  1. zagarantovana cena mleka bude 78 din + PDV;
  2. subvencije po hektaru budu 300 evra;
  3. premija za mleko bude 20 dinara;
  4. referentna cena ratarskih kultura bude izjednačena sa berzama u Parizu i Budimpešti;
  5. budu uvedeni prelevmani na sve države EU i CEFTA sporazuma na sve mlečne proizvode;
  6. dizel za obradive površine bez akciza sa PDV-om bude 100 l/ha za ratarske kulture i 300 l/ha za povrtarske i voćarske kulture;
  7. regres za mlečne krave bude 40.000 dinara;
  8. bude ukinuto plaćanje naknade za odvodnjavanje i prebačeno na lokalne samouprave.

Tagovi

Protest Milan Milošević Nedeljko Savić Goran Filipović Blokade Zahtevi poljoprivrednika


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...