Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krađa žitarica
  • 05.07.2015. 16:00

Pojava krađe žitarica na našim plovnim putevima

Na plovnim putevima Srbije pojavila se masovna krađa žitarica što narušava ugled, kako domaćim izvoznicima tako i Republici Srbiji kao poznatom izvozniku poljoprivrednih proizvoda.

Foto: depositphotos.com
  • 79
  • 3
  • 0

Na plovnim putevima Srbije pojavila se piraterija, odnosno masovna krađa žitarica, najčešće kukuruza, tvrdi direktor udruženja "Žita Srbije", Vukosav Saković.

"Mi više od 80 odsto robe uglavnom izvozimo Dunavom", kazao je Saković za Tanjug, i dodao da je krađa žitarica pojava karakteristična najviše za srpsku robu. To, upozorio je, narušava ugled ne samo domaćih izvoznika, već pre svega Republike Srbije, koja je poznati izvoznik poljoprivrednih proizvoda.

Polako postajemo evropska crna tačka

"Kako čujemo od stranih kompanija koje nam se redovno obraćaju i traže da zaštitimo njihove interese ovde, mi polako postajemo evropska ''crna tačka'' na tim vodnim putevima, a to ne smemo dozvoliti, ne samo zbog izvoza, već ugleda zemlje", naveo je Saković i precizirao da uobičajena razlika, kada su u pitanju manjkovi u transportu žitarica, iznosi do 0,5 odsto, i najčešće se kreće oko 0,2 ili 0,3 odsto, što se toleriše. Dalje je dodao: "Manjkovi koji su prouzrokovani krađom kod nas prelaze jedan odsto i to možda ne "zvuči strašno", ali jeste mnogo ako se radi na primer o isporuci 2,5 miliona tona robe".

Saković je zaključio da je to problem kojim bi pre svega Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) trebalo da se ozbiljno pozabavi i tu pojavu saseče u korenu.

Foto: depositphotos.com; aigarsr


Izvori

Tanjug


Tagovi

Manjkovi u transportu žitarica Vukosav Saković Žita Srbije Krađa žitarica Piraterija Izvoz robe Dunavom