Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OIE
  • 01.07.2022. 12:00

Pojednostavljena procedura za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora

Izmenama će biti omogućeno dodatno skraćivanje procedura i smanjenje troškova za kupce-proizvođače koji celokupnu proizvedenu električnu energiju koriste samo za sopstvenu potrošnju, i ne isporučuju višak energije u zatvoreni distributivni sistem.

Foto: Depositphotos/elenathewise
  • 172
  • 54
  • 0

Vlada Srbije usvojila je izmene i dopune Uredbe o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupca-proizvođača i snabdevača električne energije, čime je dodatno pojednostavljena procedura za proizvodnju energije za sopstvene potrebe iz OIE.

Izmenama će biti omogućeno dodatno skraćivanje procedura i smanjenje troškova za kupce-proizvođače koji celokupnu proizvedenu električnu energiju koriste samo za sopstvenu potrošnju, i ne isporučuju višak energije u prenosni, distributivni, odnosno zatvoreni distributivni sistem.

U ovom slučaju, građani ili privredni subjekti sa statusom kupca-proizvođača dužni su da snabdevaču podnesu zahtev za zaključenje ugovora o potpunom snabdevanju ili ugovora o snabdevanju sa unapred određenim količinama električne energije za svaki obračunski period tokom perioda snabdevanja, čime je procedura za ovu kategoriju dodatno pojednostavljena.

Do sada je 60 fizičkih lica i osam pravnih lica upisano u registar kupaca-proizvođača, a ukupna instalisana snaga kojom raspolažu svi kupci-proizvođači iznosi 2,12 MW. Takođe, prema podacima JP "EPS Snabdevanje" i "Elektrodistribucije Srbije", podneti su zahtevi za zaključenje ugovora i priključenje još 25 megavata, piše RTS.

Tri pilot projekta

Takođe, očekuje se da će na primenu i razvoj pristupa kupac-proizvođač iz solarne energije u Srbiji u narednom periodu znatno uticati sporazum o sprovođenju projekta "Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji". Vrednost ovog projekta je 1,5 miliona evra, a sporazum o njegovom sprovođenju potpisali su ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i predstavnici Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, navodi se u saopštenju.

Uskoro realizacija projekta promocije OIE u Srbiji (foto: GIZ)

U saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike, do kraja 2023. godine, ovaj projekat sprovešće niz aktivnosti na poboljšanju zakonodavnog, institucionalnog i tehničkog okvira za veću upotrebu održivih energetskih tehnologija u našoj zemlji. U fokusu ovih aktivnosti biće razvoj pristupa kupac-proizvođač u proizvodnji električne energije iz solarnih izvora.

Kroz tri pilot projekta, u saradnji sa nacionalnim i lokalnim insititucijama, biće ispitana tehnička i finansijska izvodljivost postavljanja solarnih fotonaponskih panela na krovovima objekata sa ciljem da se kroz sticanje iskustava na terenu razviju standardizovani modeli. Da bi se osigurali kapaciteti za razvoj proizvodnje solarne energije kroz pristup kupac-proizvođač, u okviru projekta će biti sprovedeni i programi obuke za energetske menadžere u lokalnim samoupravama, instalatere solarnih fotonaponskih sistema i učenike srednjih škola i studente.


Tagovi

Obnovljivi izvori energije Vlada Srbije GIZ Zorana Mihajlović Kupac-proizvođač


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić