Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zahtevi
  • 03.08.2022. 13:30

Poljoprivrednici Banata: Ako država ne reaguje - biće setva bez đubriva, agrotehnike i hemije

Savez udruženja poljoprivrednika Banata upozorava na sušu koja je ugrozila rod osnovnih ratarskih kultura i da stoga držva treba da pomogne, a proizvođači imaju svoje zahteve.

Foto: Depositphotos/ortodoxfoto
  • 3.429
  • 578
  • 0

Savez udruženja poljoprivrednika Banata uputio je svoje zahteve predsedniku Republike Srbije, predsednici Vlade i ministru poljoprivrede u kome traže saniranje posledica koje je nanela suša i zabrana izvoza žitarica, kao i isplatu 300 evra po hektaru za Banaćane koji su najviše pogođeni elementarnom nepogodom.

"Tri su tačke u pitanju, izuzetna suša i zabrana izvoza pšenice koja je trajala do pre nekoliko dana, a zbog čega su poljoprivrednici gubili ogromnu količinu novca, skoro 15 dinara po kilogramu u odnosu na tržište u okruženju i svetsko. I jedno i drugo je veliki problem. Mi imamo totalni podbačaj roda kukuruza, na polovini parcela neće biti nikakvog!", kaže predsednik ovog Saveza Dragan Kleut za Agroklub i dodaje da će na drugoj polovini možda biti 10 odsto. Procenuje da će gubitak na suncokretu biti 50 odsto.

"Mi ni sa jednim rodom nismo uspeli da pokrijemo troškove proizvodnje, a kamoli da zaradimo. Dugogodište kreditno zaduživanje poljoprivrednika i ukidanje iznosa subvencija po hektaru koji je bio pre osam godina dovelo je poljoprivrednike do toga da neće moći da izmire svoje kreditne obaveze, niti da se razduže za repromaterijal, a tek da nastave sa jesenjom setvom."

Poljoprivreda se ne može prepustiti slučaju

Ako država ne reaguje setva će biti bez đubriva, agrotehnike, hemijskih sredstava, upozorava Kleut, prognozirajući da će u tom slučaju i sledeće godine biti "izuzetno loš rod".

"Naš zahtev je da se proglasi elementarna nepogoda i da se ove godine odustane od naplate za odvodnjavanje i poreza. Treći zahtev je da se najkasnije do 1. oktobra isplati u sušnim delovima Banata 300 evra po hektaru da bi poljoprivrednici mogli da završe setvu. Mi tražimo već 10-tak godina vraćanje subvencija koje su Uredbom skinute. Imali smo 16.000 dinara po hektaru, regresirano gorivo...", kaže naš sagovornik objašnjavajući da je poljoprivreda fabrika pod otvorenim nebom i da se kao takva ne može prepustiti slučaju.

Odloženi protesti: Izlazimo na ulicu samo ako to učini i Vojvodina

Na naše pitanje za komentar povodom sutrašnjeg protesta koji su najavili članovi Udruženja "Stig" iz Požarevca Kleut kaže da ih Banaćani podržavaju.

"Nismo ostvarili kontakt sa njima, pokušavali smo pre nekih mesec i po, dva, ali nisu se odazvali našim pozivima, ali bez obzira na sve mi ih podržavamo u njihovim zahtevima i otvoreni smo za saradnju sa svakim udruženjem poljoprivrednika", kaže Kleut za naš portal. 


Tagovi

Savez udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut Suša Odvodnjavanje Subvencije


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao