Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO pomaže Obrenovcu
  • 25.11.2015. 15:00

Poljoprivrednici Obrenovca dobili novu pomoć

Preko dve stotine poljoprivrednika iz Obrenovca, nakon pšenice i ječma dobilo je i mineralno đubrivo. Reč je o novoj pomoći koja je stigla u Obrenovac zahvaljujući organizaciji FAO.

  • 225
  • 28
  • 0

Preko dve stotine poljoprivrednika iz Obrenovca, nakon pšenice i ječma dobilo je i mineralno đubrivo, reč je o novoj pomoći koja je stigla u Obrenovac, zahvaljujući organizaciji FAO, a upućena je poljoprivredncima čije su oranice u maju prošle godine potopljene.

Pojedinačna vrednost paketa - 30.000 dinara

Svaki poljoprivrednik dobio je 300 kilograma mineralnog đubriva. Seme pšenice i ječma koje je podeljeno početkom novembra dobilo je 253 domaćinstva, a vrednost pojedinačnog paketa koji su dobili obrenovački poljoprivrednici u drugom krugu pomoći je oko 30.000 dinara. Iz FAO organizacije ističu da su ovu vrstu pomoći dobila, kako registrovana tako i ne registrovana poljoprivredna domaćinstva.

Ovom podelom obuhvaćena su sva domaćinstva koja su bila poplavljena, naglašeno je u Komisiji za poljoprivredu. Vesna Stanković iz Kancelarije za poljoprivredu GO Obrenovac podsetila je da je ovo drugi krug pomoći FAO i Evropske unije poplavljenim poljoprivrednicima. "Zbog velikog broja pritužbi koje su stizale u našu kancelariju posle poplave, mi smo u saradnji sa FAO organizovali drugi krug podele pomoći, i ovo su poljoprivrednici koji do sada nisu dobili nikakav vid pomoći nakon poplave. Sve spiskove je filtrirala Kancelarija za poljoprivredu, i naravano FAO kao donator", istakla je Stankovićeva. Za potrebe obrenovačkih poljoprivrednika donirano je 95,5 tona đubriva domaće proizvodnje.

Nove sadnice lešnika u vrednosti 200.000 dinara

Jedan od poljoprivrednika koji je ranije dobio pomoć je i Zoran Stamenić, koji se zahvalio na donaciji. "Veliku zahvalnost dugujemo Ambasadi Kraljevine Norveške, kao i organizaciji FAO, na donacijama koje sam dobio. Moja porodica živi od poljoprivrede i druge prihode nemamo. Od donatora sam do sada, dobio sadnice lešnika u vrednosti od 200.000 dinara. Zasadio sam skoro hektar i po zemljišta sa 580 stabala. Moje gazdinstvo je kompletno stradalo tokom poplave. Svih petnaest hektara zemlje je bilo poplavljeno, i trebalo je dugo vremena da se oporavim", rekao je Stamenić.

Iz Ambasade Kraljevine Norveške, i organizacije FAO, istakli su da je za program pomoći poljoprivrednicima do sada odvojeno 150.000 evra, ali da Norveška i FAO i dalje ostaju u Obrenovcu, dokle god ima potrebe da se pomogne.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Donacija Pomoc Poljoprivrednici Psenica Jeca Mineralno djubrivo Obrenovac Poplava Kancelarija za poljoprivredu FAO Ambasada Kraljevine Norveske Lesnik Sadnice


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.