Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IPARD
  • 12.01.2019. 08:30

Poljoprivrednici sve odlučniji da konkurišu za novac iz IPARD-a

Iz evropskog predpristupnog fonda za ruralni razvoj do 2020. godine naši poljoprivrednici mogu da dobiju ukupno 175 miliona evra.

Foto: Bigstockphoto / Daisy Daisy
  • 175
  • 8
  • 0

Za novac iz IPARD programa u 2018. godini je bilo raspisno pet javnih poziva. Tri su bila namenjena nabavci traktora i mehanizacije, a dva za izgradnju prerađivackih kapaciteta i skladišta. Kako prenosi RTV, do sada je izdato 304 rešenja, a uskoro se očekuju prve isplate.

Agrarni analitičar Žarko Galetin kaže da je u svakom slučaju za novac iz IPARD-a bilo interesovanja. On dodaje da je najveći interes vladao za Drugi javni poziv, odnosno podsticaje za nabavku traktora. Prema procenama agrarnih analitičara, zahteva za korišćenje novca iz IPARD fondova Evropske unije će ove godine biti još više.

Poljoprivrednici polako prevazilaze strah od zahtevne procedure

Trenutno su aktuelna dva javna poziva, koji su, kako dodaje Žarko Galetin, otvoreni krajem 2018. Oni osim opreme obuhvataju i građevinske radove, to jest ulaganja u nekretnine, silose, skladišta.

Poljoprivrednici u Srbiji polako prevazilaze strah i predsrasude u vezi sa procedurom projektnog konkurisanja, koja je obimna i zahtevna, ali ne i nerešiva. Međutim, podaci svedoče da je u zemljama koje imaju na raspolaganju IPARD sredstva, a takođe nisu članice Evropske unije, lane u poređenju sa našom zemljom bilo tri puta manje zahteva za konkurse iz IPARD programa.

Iz evropskog predpristupnog fonda za ruralni razvoj do 2020. godine naši poljoprivrednici mogu da dobiju ukupno 175 miliona evra.


Izvori

RTV


Tagovi

IPARD Javni poziv Uprava za agrarna plaćanja Ministarstvo poljoprivrede Prerađivački kapaciteti Traktori Žarko Galetin


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.