Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest poljoprivrednika
  • 17.12.2018. 16:30

Poljoprivrednici traže jednaku platu za jednak rad

Stotine poljoprivrednika iz Srednje i Istočne Evrope održali su protest u Briselu, pozivajući odgovorne na jednaku platu za jednak rad, napominjući da su diskriminisani u odnosu na Zapad.

Foto: Twitter/Lithuanian Chamber of Agriculture
  • 96
  • 4
  • 0

U pozadini redovnog decembarskog EU samita, na kojem je, kako je i planirano, dominiralo pitanje Bregzita, održan je protest stotina poljoprivrednika Srednje i Istočne Evrope, a koji je u našim medijima ostao potpuno nezapažen. 

Naime, poljoprivrednici su protest organizovali pod sloganom "Jednaku platu za jednak rad". Kažu da su im od strane Evropske unije još 2002. godine obećane subvencije jednake onima koje dobijaju njihove zapadnoevopske kolege, ali, čelnici EU nikada nisu održali to obećanje. 

Podršku dala i litvanska predsednica

Podršku poljoprivrednicima dala je i litvanska predsednica Dalia Gribauskajte (Grybauskaite) koja im je poručila da ostanu jaki. Ova bivša EU poverenica, koja je takođe bila u Briselu na samitu EU rekla je: "Vrlo je dobro da se farmeri iz Srednje i Istočne Evrope aktiviraju oko ovog pitanja jer bi trebalo da budu tretirani kao jednaki članovi EU-a. Moja poruka je: Ostanite jaki!", obratila se poljoprivrednicima koji su u Brisel došli iz Litvanije, Letonije, Poljske, Češke i Slovačke. 

Ovaj je protest, naravno, u vezi sa temom Zajedničke poljoprivredne politike o kojoj se raspravlja na Evropskom veću. 

Arunas Svitojus, predsednik Poljoprivredne komore Litvanije i glavni organizator protesta, rekao je za The Parlament Magazine, da su poljoprivrednici putovali više od dva dana do Brisela, kako EU ne bi zaboravila svoje obećanje da će prema svim poljoprivrednicima postupati jednako. "Ne želimo da nas se manje plaća od poljoprivrednika na Zapadu", dodao je Svitojus. 

U budućoj ZPP više novca za mlade, a uvodi se i gornji limit za sve

Lina Meilute-Datkuniene, poljoprivrednica iz Litvanije koja je takođe učestvovala u protestu, izjavila je: "Moji se troškovi stalno podižu, baš kao i troškovi poljoprivrednika na Zapadu, a proizvodim za tržište za koje proizvode i oni. Gde je tu onda jedinstveno tržište kada govorimo o plaćanju poljoprivrednika Srednje i Istočne Evrope u odnosu na one iz Zapadne Evrope? Ovo nije prihvatljivo!"

Poljoprivrednici su istakli da bi direktna plaćanja za sve poljoprivrednike trebalo da budu izjednačena, ali traže i manje administracije sa kojom se suočavaju. 

Litvanija je među onim zemljama koja nije zadovoljna predlogom Komisije o direktnim poljoprivrednim plaćanjima. Kažu da EU ne uspeva da ispuni svoju obavezu iz 2013. godine, prema kojoj su direktna plaćanja do 2020. godine trebalo da iznose 196 evra po hektaru. Štaviše, novi sedmogodiišnji proračun neće osigurati da plaćanja rastu dovoljno brzo kako bi dostigli prosek EU. 


Tagovi

Protest poljoprivrednika Brisel Direktna plaćanja Subvencije Arunas Svitojus Dalia Grybauskaite Litvanija


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.