• Protesti poljoprivrednika
  • 01.12.2015. 17:00

Poljoprivrednici traže razgovor sa Vučićem

Poljoprivrednici koji već osam dana protestuju i traže povlačenje iz skupštinske procedure Predloga izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, danas su zatražili da razgovaraju sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i objasne mu zbog čega su za njih neprihvatljiva predložena rešenja.

Foto: Simović Đorđe
  • 136
  • 9
  • 0

Poljoprivrednici koji osam dana protestuju i traže povlačenje iz skupštinske procedure Predloga izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, danas su zatražili da razgovaraju sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i objasne mu zbog čega su za njih neprihvatljiva predložena rešenja.

Premijer nema prave informacije?

"Očigledno je da premijer nema prave informacije o tome u kakav bi položaj došli mali poljoprivredni proizvođači ukoliko bi bila usvojena predložena rešenja", rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu predsednik Asocijacije poljoprivrednika Srbije Miroslav Kiš. Dodao je da su poljoprivrednici ogorčeni i uvređeni što je premijer Srbije juče za RTS rekao da poljoprivredni proizvođači sprečavaju dolazak velikih investitora, poput nemačkog Tenisa, a da istovremeno zakup poljoprivrednog zemljišta plaćaju manje nego što dobijaju subvencija od države za to zemljište.

"Nije tačno da dobijamo subvencije i premije za korišćenje državnog zemljišta, koje zakupljujemo po ceni od 511 evra po hektaru. Ako bi 30 odsto zemljišta u vlasništvu države bilo dato u zakup na 30 godina velikim investitorima, hiljade porodica bi ostalo bez prihoda za život jer bi investitori uzeli plodno zemljište koje se već daje u zakup malim poljoprivrednicima", rekao je Dragan Kleut, poljoprivrednik iz Zrenjanina.

Premijer i predsednik Srbije pozvani da obiđu poljoprivrednike

Premijer i predsednik Srbije, po njegovim rečima, treba da obiđu poljoprivrednike koji protestuju od 24. novembra, a policija im ne dozvoljava da traktorima dođu u Beograd i u Skupštini Srbije predaju zahtev za povlačenje iz procedure Predloga izmena zakona o poljoprivrednom zemljištu jer omogućava da najbolje zemljište zakupe "stranci i tajkuni".

Predlog tog zakona se, kako su istakli predstavnici više udruženja poljoprivrednika, ne može popraviti amandmanima, pa je najbolje da se pripremi novi zakon. Zatraženo je i da se u postupku restitucije bivšim vlasnicima što pre vrati oduzeto zemljište, kako bi mogli da ga koriste.

Poljoprivrednici su ukazali da su netačni podaci Ministarstva poljoprivrede da se ne koristi 400.000 hektara državnog zemljišta. "Ne postoji ni jedan metar obradivog državnog zemljišta koji nije dat u zakup. Ni za lokalne poljoprivrednike nema dovoljno državnog zemljišta, a šta će im ostati ako bude davano velikim investitorima po povoljnim uslovima u slučaju da ponude biznis plan za koji neće davati garancije da će ga i ispuniti", rekao je Kleut.

Protesti se nastavljaju

Predstavnici poljoprivrednih udruženja su potvrdili da će nastaviti proteste sve do povlačenja Predloga izmena Zakona o poljoprivednom zemljištu iz skupštinske procedure i istakli da je svakog dana sve više učesnika u protestu. Danas je zahtev za izmene predloženog zakona Skupštini Srbije predala i Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije (NAPS). U organizaciji Lige socijaldemokrata Vojvodine, 26. novembra je zahtev za povlačenje izmena zakona iz skupštinske procedure uručio jedan deo poljoprivrednika koji se protive predlogu da se 30 odsto državnog zemljišta izda u zakup na 30 godina isključivo pravnim licima.

Foto: Simović Đorđe


Izvori

beta.rs


Tagovi

Poljoprivrednici Protesti Aleksandar Vučić Miroslav Kiš Zakon o zemljištu Obradivo zemljište Traktori Beograd NAPS