Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna mehanizacija
  • 30.06.2019. 14:00

Poljoprivrednim proizvođačima uglavnom dostupne uvozne mašine

Poljoprivrednicima u Srbiji, država je obezbedila različite vrste finansijske pomoći za kupovinu poljoprivredne mehanizacije, i kroz subvencije i kroz kredite, ali oni na tržištu mogu da pronađu uglavnom uvoznu mehanizaciju.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 206
  • 9
  • 0

Iako imamo bogatu poljoprivrednu proizvodnju, na našim njivama poljoprivrednici nemaju domaće traktore. Traktori i druge mašine, iako se sada uz pomoć države mogu kupiti mnogo lakše i brže, nabavljaju se u inostranstvu jer je domaća proizvodnja poljoprivredne mehanizacije na lošem nivou.

Prema rečima stručnjaka, to ne bi smelo da bude tako, već bi država trebalo da izdvoji stimulativna sredstva i za proizvodnju opreme koja se koristi u ratarstvu, stočarstvu, voćarstvu i povrtarstvu.

Oprema koje se u našoj zemlji proizvodi uglavnom zadovoljava samo obradu malih površina. To je mehanizacija u koju ulaze plugovi, sejalice i prskalice, pišu Večernje novosti. Međutim, kako piše ovaj list, do kraja godine po nekim najavama, trebalo bi da se na domaćem tržištu kada je u pitanju poljoprivredna mehanizacija nađe i IMT traktor koji se proizvodi u fabrici u Jarkovcu.

Prostran: Srbija ranije imala dobru industriju poljoprivrednih mašina

Agroekonomista Milan Prostran  je naglasio da domaća proizvodnja treba da se podrži, bilo kroz kredite ili subvencije.

“Nažalost, privatizacije su uništile čitavu privredu u Srbiji, a naročito poljoprivredu. Najžalije mi je za IMT. Eto, on je sada prodat, ali još nije počela proizvodnja traktora u Srbiji. Kažu da će na jesen izaći iz fabrike u Jarkovcu prvi traktori. Ima fabrika koje prave tanjirače, prikolice, prskalice, ali je to sve za male poljoprivrednike”, rekao je Prostran dodajući da je Srbija ranije imala sasvim dobru industriju poljoprivrednih mašina.

Prema njegovim rečima, najlakše je preporučiti inostranu poljoprivrednu opremu, jer je to moderna i velika industrija.

“Kada se uništi sopstvena proizvodnja, onda se to sve plaća kroz tuđu i skupu mehanizaciju. Podrška kroz subvencije ili povoljne kreditne linije za domaću poljoprivrednu organizaciju je značajna pre svega da bi se kupila jeftinija mehanizacija, koja je neophodna malim i srednjim poljoprivrednicima”, naglasio je Prostran.

Država ne uslovljava poljoprivrednike od koga će nabaviti traktore 

Kako naglašava, mali i srednji poljoprivrednici čine 80 odsto ukupnog broja gazdinstava u Srbiji. Prema njegovim rečima, oprema koja bi trebalo da se proizvodi u našoj državi trebalo bi da bude namenjena upravo tim malim i srednjim poljoprivrednim gazdinstvima jer im, kako objašnjava, može mnogo olakšati proizvodnju.

Naša država, iako poljoprivrednicima, kroz različite vrste subvencija i podsticajnih sredstava, pomaže da nabave potrebnu poljoprivrednu mehanizaciju, ona ih ne uslovljava od koga će je kupiti. Pravilnikom o podsticajima za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva podrazumevaju se sredstva za nabavku opreme i novih mašina. Subvencije se utvrđuju u iznosu od 50 odsto od vrednosti realizovane investicije, odnosno 65 odsto za područja sa otežanim uslovima rada.

Takođe, ove godine u planu je raspisivanje četiri poziva za IPARD. Iznos novca namenjenog za to je oko 90 miliona evra. Pored toga, država je izdvojila još 3,3 miliona evra za ulaganja u imovinu poljoprivrednih gazdinstava, preradu i marketing proizvoda.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Poljoprivredna mehanizacija IMT traktor Milan Prostran Proizvodnja poljoprivredne mehanizacije


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.