Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena kupusa
  • 08.04.2019. 17:00

Poljska: Cene kupusa skoro 10 puta veće u odnosu na prošlogodišnje

Učesnici na tržištu ovaj nagli porast cena kupusa objašnjavaju smanjenjem zaliha ovog povrća na poljskim farmama. Sasvim je izvesno da će se i u narednom periodu nastaviti rast cene tzv. belog kupusa.

Foto: Verica Matić
  • 185
  • 8
  • 0

Cene poljskog kupusa i do deset puta veće su u odnosu na one od prošle godine, kako navodi Freshplaza

Učesnici na tržištu ovaj nagli porast cena kupusa objašnjavaju smanjenjem zaliha ovog povrća na poljskim farmama. Sasvim je izvesno da će se i u narednom periodu u Poljskoj nastaviti rast cene tzv. belog kupusa. O ovome svedoče i podaci svakodnevnog izveštaja u okviru projekta EastFruit

Prema ovom izveštaju, od početka nedelje, cene belog kupusa u Poljskoj porasle su u proseku za 28% a za naredne dane predviđa se da će cene varirati u rasponu od 0,65 do 0,75 dolara za jedan kilogram.

Mehanizmi delovanja tržišta

Učesnici na tržištu objašnjavaju tako naglo povećanje cena brzim smanjenjem zaliha na poljskim farmama. Istovremeno, oni karakterišu potražnju za belim kupusom kao veoma užurbanu. Proizvode aktivno kupuju i domaći trgovci na veliko i kompanije koje nastavljaju da ih plasiraju na rusko tržište putem ponovnog izvoza kroz treće zemlje.

Tako su u ovom trenutku cene belog kupusa u Poljskoj već skoro deset puta veće nego u istom periodu 2018. godine. Istovremeno, lokalni poljoprivrednici planiraju da nastave sa pokušajima podizanja cena. Svoju odluku objašnjavaju rastućom potražnjom u ovom segmentu, što je i glavni razlog rasta cena.


Izvori

Fresh plaza


Tagovi

Cene kupusa Poljska Rusko tržište Izvoz kupusa Beli kupus


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.