Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Japanski pivac
  • 30.10.2023. 18:00

Pooštrene mere protiv opasne karantinske štetočine

Evropska komisija uvodi nove mere kako bi sprečila dalje širenje japanskog pivca. Napada preko 300 biljnih vrsta.

Foto: Depositphotos/DanRoss
  • 144
  • 50
  • 0

Evropska komisija uvodi nove mere protiv štetočine japanskog pivca ili japanske bube Popillia japonica. Sve članice će morati da preduzmu mere kako bi sprečile dalje širenje pivca na području Unije. Trenutno je prisutan u Italiji i Švajcarskoj. Veliki problem je što se radi o insektu koji je veoma prilagodljiv na različitu uslove.

Pooštrene mere

Neophodne su pooštrene mere prevencije i uništavanja. U slučaju da se otkrije prisutnost štetočine na nekom području biće propisana zona kontaminacije od jednog kilometra i tampon zona od pet kilometara, što je ukupno šest kilometara. U slučaju da se posle delovanja i dalje pokaže prisustvo potrebno je uspostaviti zonu kontaminacije od tri kilometra i oko nje tampon zonu od 15 km.

Odrasle jedinke skeletiraju listove (Foto: Wikipedia/Zech Smith)

Još od 2022. na snazi je odluka da drveće i biljke na podlogama, koje se trguje unutar Unije, ne sme da ima prisustvo štetočine kada je uvezeno iz Kanade, Kine, Indije, Japana, Švajcarske, Rusije i SAD-a. Trgovanje u kontaminiranoj i tampon zoni je moguće samo uz poštovanje strogih uslova. Postoji zabrana premeštanja gornjeg sloja zemljišta, korišćenih podloga za uzgoj i neobrađenih biljnih ostataka, osim ako nadležni organi nisu pregledali i utvrdili da nema prisustva štetočine.

Sve članice su u obavezi da imaju sopstvene planove za vanredne situacije, što uključuje mere za uništavanje otkrivenih jedinki, posebne zahteve za sakupljanje biljaka domaćina i postupke za identifikaciju vlasnika privatnog zemljišta ako se japanski pivac tamo nađe. Takođe, obavezne su sprovoditi godišnja istraživanja zasnovana na riziku u područjima gde bi štetočina mogla da se udomaći.

Opasnost za biljni svet

Japanski pivac napada preko 300 biljnih vrsta, drveće, voćne i ukrasne vrste. Šljive i ruže su visoko na njegovom spisku omiljenih staništa i izvora hrane.

Štetu čine larve, grčice, koje svoj životni vek provode u zemlji gde se hrane korenjem. Njihovo prisustvo se prepoznaje po žućenju i sušenju biljaka. One prezime na dubini do 20 cm, a u rano proleće se premeštaju bliže površini zemlje i kukulje. Odrasli insekti se pojavljuju od sredine maja do sredine juna, u zavisnosti od klimatskih uslova područja.

Dužina tela je do 11 cm, a širina do sedam centimetara. Odlikuje se metalno zeleno-smeđom bojom. Ženka tokom 40-ak dana položi oko 50 jaja u zemlju, na travnatim površinama, do dubine od 7,5 cm. Odrasli insekti tokom života jedu listove i prepoznatljivi su što ga skeletiraju.


Tagovi

Evropska komisija Japanski pivac Japanska buba Popillia japonica Karantinska štetočina


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.