Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Popis poljoprivrede
  • 13.04.2023. 10:30

Popis poljoprivrede 2023: 60 pitanja, a za nekoga i više?

Porodična poljoprivredna gazdinstva, biće popisana na terenu, a akcija počinje 1. oktobra.

Foto: Depositphoto/photography33
  • 3.901
  • 307
  • 0

Popis poljoprivrede 2023. priprema, organizuje i sprovodi Republički zavod za statistiku, u skladu sa Zakonom o Popisu poljoprivrede 2023. godine i u okviru projekta pretpristupnih fondova Evropske unije IPA (Instrument Pre-accession Assistance) 2018, stoji na njihovom sajtu

Njegovo sprovođenje prvobitno je planirano za 2021. godinu, odnosno godinu dana nakon realizacije Popisa stanovništva, domaćinstva i stanova, radi koordinacije aktivnosti između ove dve akcije, iz razloga uštede u finansijskim sredstvima i povećanja korisnosti dobijenih podataka. Međutim, zbog epidemiološke situacije izazvane koronavirusom, sprovođenje je više puta odlagano.

Iz Republičkog zavoda za statistiku, za Agroklub navode da je prethodni bio sproveden 2012. godine

"Podaci će omogućiti pregled stanja poljoprivrede u Republici Srbiji na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i na nivou gazdinstava, i zadovoljiti nacionalne potrebe i potrebe međunarodnih institucija i organizacija za strukturnim podacima u ovoj oblasti", kažu iz Republičkog zavoda za statistiku i dodaju da ovo uputstvo sadrži sva neophodna objašnjenja koja se odnose na ciljeve Popisa, obeležja koja će biti prikupljena i osnovne principe njegovog organizovanja i sprovođenja.

Kada će se sprovesti i kada će podaci biti dostupni?

Pravna lica moći će da urade samopopisivanje putem veb-upitnika, a popunjavanje upitnika na ovaj način započinje 1. juna 2023. za gazdinstva pravnih lica koja se bave biljnom proizvodnjom. Popisivanje gazdinstava pravnih lica koja se bave stočarskom proizvodnjom započinje 1. oktobra 2023. i trajaće 15 dana. Za fizička lica, odnosno porodična poljoprivredna gazdinstva, to će biti urađeno na terenu. To započinje 1. oktobra 2023. i završava se 15. decembra 2023.

"Prvi, preliminarni rezultati biće objavljeni najkasnije do 31. januara 2024. godine, a konačni će se sukcesivno objavljivati do 31. decembra 2025. godine", kažu iz Zavoda.

Odgovaraće se na 60, a neko i na 80-ak pitanja

Upitnik obuhvata podatke o zemljištu, voćnjacima i vinogradima, stočnom fondu i načinu držanja stoke, radnoj snazi, mehanizaciji i poljoprivrednim objektima, navodnjavanju, obradi i održanju zemljišta.

"Sva poljoprivredna gazdinstva u Popisu poljoprivrede 2023. će odgovarati na oko 60 pitanja, dok će pojedina gazdinstva, izabrana u uzorak, odgovarati i na dodatnih 20-ak pitanja u zavisnosti od tematike. Kompletni upitnik ima 16 strana", kažu iz Republičkog zavoda za statistiku.

Upitnik sadrži 60 pitanja (Foto: Depositphoto/budabar)

Najtraženiji podaci su oni koji se odnose na očekivanu i ostvarenu godišnju poljoprivrednu proizvodnju, naročito podaci o očekivanoj proizvodnji ratarskih useva - pšenice i kukuruza, zatim voća, kao i podaci o stočnom fondu i stočarskoj proizvodnji.

"Učešće je obavezno i svako odbijanje davanja podataka ili davanje netačnih podataka povlače prekršajnu odgovornost i novčanu kaznu."

Za popisivača - prijaviti se elektronskim putem

Svaki građanin Republike Srbije sa navršenih 18 godina i najmanje srednjim obrazovanjem može da radi u svojstvu popisivača. Javni poziv za prijavu kandidata za to mesto biće objavljen 15. avgusta 2023.

Prijavljivanje je isključivo elektronskim putem na sajtovima: www.popispoljoprivrede.stat.gov.rs i www.stat.gov.rs. Detaljna procedura za izbor ovog mesta biće blagovremeno objavljena.


Tagovi

Popis poljoprivrede 2023. Zavod za statistiku Podaci Upitnik


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva