Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja guma
  • 22.02.2023. 13:30

Posetili smo BKT u Indiji, kako su postali globalni igrač u proizvodnji guma?

Osluškujući potrebe tržišta, renomirani indijski proizvođač guma ulaže u nova postrojenja u Bhuju. U sledeće tri godine planiraju povećati godišnju proizvodnju na 600.000 metričkih tona i prihod na dve milijarde dolara.

Foto: Renata Prusina
  • 170
  • 28
  • 0

Globalna potražnja za gumama raste i ne vidimo znakove usporavanja u sledećih pet godina. To je potražnja koja je počela rasti tokom pandemije 2020. i danas je veća nego pre Kovida. Hoće li biti teško? Hoće li to biti izazov? Naša vizija je jednostavna, zato i vrlo konkretna. Putovanje koje smo započeli u Bhuju 2012. nikad nije bilo povratno putovanje, već putovanje kojim smo se pripremili za otkrivanje budućnosti, rekao je zajednički upravni direktor indijske fabrike "Balkrishna Industries Ltd. (BKT)" Rajiv Podar na prošlonedeljnoj press konferenciji u Mumbajiu na kojoj su okupili više od 100 novinara iz svih krajeva sveta, od Evrope preko Kanade do Argentine.

Sa sedištem u Mumbajiu, evropskom filijalom u Serenju (Italija), američkom u Kopleju (Ohajo) i kanadskom u Torontu (Ontario), pet proizvodnih lokacija u Indiji (Valuj, Bivadi, Čopanki, Dombivali i Bhuj), i 3.200 proizvoda u asortimanu koji obuhvata gume za poljoprivrednu mehanizaciju, terenska vozila, industriju, građevinarstvo, rudarstvo i drugo, zemljane radove kao i vrtlarstvo, ovaj je proizvođač globalni igrač prisutan u 160 zemalja na pet kontinenata, držeći ukupno šest odsto udela svetskog i 25 odsto evropskog tržišta guma za poljoprivredu.

Proširenje kapaciteta i povećanje produktivnosti

Otkrivajući viziju razvoja u bliskoj budućnosti, Rajiv Podar najavljuje podizanje ukupne godišnje proizvodnje na 600.000 metričkih tona (MT) i prometa na dve milijarde dolara do 2026. godine zahvaljujući proširenju svoje, kako ističu, strateški najvažnije fabrike - u Bhuju, koju su ovim povodom okupljeni novinari imali priliku i posetiti.

Priča je započela osnovanjem fabrike 1987. s 10.000 radnika, ali je "eksplodirala“ u globalne razmere zapravo nakon otvaranja fabrike u Bhuju 2015. Današnjom snažnom infrastrukturom i ostvarenjem solidnih prihoda daje im osnovu za ovaj pomno osmišljen plan i ostvarenje vizije.

"Sledeće tri godine, koje su tako jasne u BKT-ovoj viziji, nisu ništa drugo nego nastavak puta izgrađenog predviđanjem i predanošću, pomnim osluškivanjem tržišta, ali i zahvaljujući bezgraničnoj hrabrosti i strasti", rekao je Podar, predstavnik treće generacije vlasnika najavljujući kupnju nekoliko novih desetina hektara nedaleko fabrike čime će do kraja ove godine lokacija dostići 323 hektara ukupne površine, što je u odnosu na početnih 123 hektra, povećanje površine od 262,60 odsto. 

Nova staza za testiranje u sklopu fabrike 

Tada su od praktično pustinjskog predela, postavljanjem kilometarskih instalacija struje i vode, izgradili proizvodnu oazu zahvaljujući kojoj je danas BKT poslovanje poraslo za 49 odsto u poređenju s periodom pre pandemije. Konkretno, s 92 MT dnevno u 2015. kada je prva guma sišla s proizvodne trake, Bhuj je 2022. završio sa 436 MT dnevno, kako kažu - najboljim rezultatom ikada. 

Povećanjem površina dobili su prostora za instaliranje efikasnijih mašina i tako omogućili brži i precizniji rad, odnosno veću produktivnost, kako u količini tako i u kvalitetu gotovog proizvoda, uz istovremeno smanjenje odbačenog proizvoda, povećanje održivosti kao i pouzdanosti proizvodnog procesa, smanjenje radnog rizika i povećanje udobnosti radnika i u krajnjoj liniji smanjenje troškova proizvodnje. 

Sopstveni crni ugljenik 

Veliki strateški iskorak u razvoju BKT-a bio je ulaganje u sopstveno postrojenje za proizvodnju crnog ugljenika 2017. godine, kada je proizvedeno prvih 65.000 MT/PA crnog ugljenika tvrdog stepena, vrste koja se posebno koristi za gazeći sloj gume. Sledeće godine proizvodnja je porasla na 110.000 MT i bila proširena na proizvodnju mekog ugljenika, koji se koristi u spoju kućišta za poboljšanje čvrstoće i izdržljivosti. Ovu godinu planiraju da završe s 198.600 MT ukupne proizvodnju obe vrste crnog ugljenika. Nakon zadovoljenja sopstvenih potreba za ovom sirovinom, sve ostalo, što je zapravo veći deo proizvodnje ugljenika, ide u prodaju. Odeljenje za istraživanje i razvoj planira dodati treću vrstu - “specijalni ugljenik” sa jedinstvenim svojstvima koja ga čine pogodnim za upotrebu u specifičnim primenama kao što su proizvodnja boje, plastike i tinte.

Svakako, proširenje pogona znači povećanje proizvodnih kapaciteta, poboljšanje operativne logistike, veću fleksibilnost u proizvodnim i skladišnim tokovima, i zapošljavanje novih stručnih kadrova. Ilustracije radi, u evidenciji zaposlenih je na kraju 2022. bilo navedeno 4.776 ljudi, od kojih hiljadu s porodicama živi u fabričkom naselju, gde im je uz svu pripadajuću stambenu infrastrukturu obezbeđeno i školovanje dece. 

Najavljenim proširenjem na već obezbeđenim dodatnim hektarima fabričkog kompleksa, s investicijom od 500 miliona dolara, izgradiće novo postrojenje za proizvodnju crnog ugljenika.

Stremljenje ka energetskoj nezavisnosti

U BKT-u posebno ističu posvećenost dobrobiti životne sredine i odgovornom upravljanju resursima. Tako je još 2013. godine napravljena sopstvena interna elektrana za pouzdan i kontrolisan izvor električne energije, pa danas ovo postrojenje, prošle godine prošireno sa 20 na 40 MW, zajedno sa solarnim panelima od 1 MW snage omogućuju samoproizvodnju energije. Put prema održivosti uključuje i princip nultog ispuštanja tečnosti (ZLD) uveden 2019. Zahvaljujući kojem se tečni otpad ne ispušta izvan postrojenja, već se sva korišćena voda prečišćava i ponovno vraća u postrojenje. Da je voda pročišćena svedoče i dva akumulaciona jezera u kojem plivaju somovi.

Dobrodošlica za više od 100 novinara iz svih krajeva sveta

Takođe, u transportu crnog ugljenika do pogona za proizvodnju guma kontejneri za rasute terete zamenjeni su s mobilnim silosima koji se tako pneumatski transportuju do skladišta, čime će BKT uštedeti na pakovanju, odnosno 100.000 vreća za rasuti teret u sledećih nekoliko godina.

Usput je i celi transportni sistem dizajniran da smanji potrošnju energije, sa zacrtanim ciljem smanjenje do 70 odsto odnosno uštedu od više od dva miliona kilograma CO2 godišnje. Istovremeno, gas koji se koristi za proizvodnju crnog ugljenika sada završava u kogeneracijskom postrojenju koje može ponovo da iskoristi 75.000 kubnih metara gasa godišnje, a to znači uštedu od 215.000 MT ugljenika godišnje.

Da su posvećeni očuvanju životne sredine pokazuju i brojni zeleni pojasevi kojima su pogoni u Bhuju isprepleteni i tako pokrivaju 33 odsto fabričke površine, a za koje uzgajaju sopstvene sadnice 40 različitih biljnih vrsta u rasadniku sa 60.000 biljaka.

Posebna staza za testiranje

Sve to je bilo moguće ovako mudro posložiti zahvaljujći Odeljenju za istraživanje i razvoj. Osnovan 2017. godine kao centar razvoja i proizvoda i procesa proizvodnje, pod vodstvom specijalističkog tima istraživača i analitičara, Odeljenje je usmeravalo inovacije i rast fabrike rešavajući izazove koji su se na ovom putu pojavljivali kako bi, kažu u BKT-u, ostali jedan od najvažnijih i najsavremenijih istraživačkih centara u svetu u sektoru guma. Ističu svakodnevno sprovođenje oko 500 laboratorijskih analiza i kontrola proizvoda, kao i posebnu stazu za testiranje, zapravo šest različitih staza za testiranje performansi guma u suvim i mokrim uslovima, na asfaltu i betonskim kosinama.

Zahvaljujući uređajima i instrumentima visoke preciznosti testovi daju korisne podatke o karakteristikama kao što su trakcija, upravljivost, udobnost, zbijenost podloge i još mnogo toga.

"Ljudi su me pitali da li je sve ovo stvarno bilo potrebno, toliko u tako kratkom vremenu? Ciljevi koje smo postavili kada smo odlučili otvoriti Bhuj stranicu bili su proporcionalni finansijskoj solidnosti tog vremena, ali pre svega viziji koja je toliko velika koliko i konkretna. Analizirati i predviđati tržište sa strašću je ono je što smo radili svih ovih godina", rekao je na kraju Rajiv Podar zaključivši da je rast uvek bio ukorak s potražnjom:

"Ne bez, dopustite mi da to kažem, hrabrosti i kreativnosti, nikada ne ispuštajući iz vida naše ciljeve i uvek s ulaganjima koja imaju čvrste temelje."


Tagovi

BKT Balkrishna Industries Ltd. Proizvodnja guma Rajiv Podar Fabrika guma Crni ugljenik


Autorka

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s višegodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija između kojih je i TotY. Osim perom, voli da beleži i objektivom.