Pretraživanje tekstova
Istraživači će proučavati uticaj svemirskog zračenja i bestežinskog stanja na proces starenja vina.
Desetak flaša finog francuskog vina poslato je 2. novembra na Međunarodnu svemirsku stanicu. Flaširano vino, pojedinačno spakovano u metalne sanduke, kako bi se sprečio lom, lansirano je iz Virdžinije, a na svemirsku stanicu je stiglo dva dana kasnije, u ponedeljak.
Vino će u orbiti, kako piše Associated Press, provesti godinu dana, pre nego što se vrati na Zemlju. ipak, astronauti u njemu neće moći da uživaju jer je vino tamo iz naučnih razloga. Naime, istraživači će proučavati uticaj svemirskog zračenja i bestežinskog stanja na proces starenja vina.
U Startup-u Space Cargo Unlimited iz Luksemburga, a koji je poslao vino u svemir, nadaju se da će razviti nove ukuse. Verovatno će i sama spoznaja da potrošač može degustirati vino koje je godinu dana odležalo u svemiru, imati svoju dodatnu vrednost, a samim tim i cenu.
Nakon povratka na Zemlju, vino iz Svemira uporediće se sa onim koje je odležalo u podrumima Bordoa. Ono što ostane od istraživanja, podeliće se onima koji su ga finansirali.
Space Cargo ima još pet svemirskih misija koje planira u naredne tri godine, a sve sa ciljem da prouče mogućnost poljoprivrede u prostranstvima svemira.
Treba napomenuti da ovo nije prvi put da je vino završilo u svemiru. Naime, francuski astornaut je 1985. godine poneo bocu na šatl Diskaveri (Discovery). Ipak, flaša je ostala začepljena dok je bila u orbiti.
Osim toga, ove su godine izraelski i ruski naučnici na međunarodnoj svemirskoj stanici "uzgajali" meso koje su nazvali "Frankenstein", a NASA istražuje mogućnost uzgoja paprike izvan granica Zemlje.
Tagovi
Vino u svemiru Poljoprivreda u svemiru Odležavanje Vino
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Najavljeni mraz preti da ugrozi prinos mnogih voćnih kultura koje su u fazi cvetanja i precvetavanja!